Wanneer is mijn kat te dik?

Dikke katEr zijn veel dikke katten in Nederland. Maar dit herkennen is niet altijd makkelijk. Als de dierenarts het eens tegen je heeft gezegd, is dit op zijn minst een heads up. Maar wat als je je eigen kat wilt beoordelen.

 

Hiervoor kun je een aantal richtlijnen aanhouden. Je kunt kijken naar zijn gewicht en wat ideaal is voor jouw kat. Ook kun je kijken naar zijn lichaam. Vaak is die bol met een dikke buik – dit zie je zelfs door de vacht heen.

 

Zorg dat je zelf de vraag kunt beantwoorden: Is jouw kat te dik?

 

Het ideale gewicht voor een kat

De eerste indicatie die eenvoudig te meten is, is zijn gewicht. Voor een grove meting kun je een ‘mensenweegschaal’ gebruiken. Ga er zelf opstaan, dan met je kat, en het verschil is het gewicht van je kat.

 

De kleine tot medium katten hebben een ideaalgewicht tussen de 4 en 6 kilo. Grotere katten zijn zwaarder, vaak ergens tussen de 6 en 11 kilo (1). Dit is erg afhankelijk van het ras: Een Siamees is vaak tenger van bouw en daarom lichter, terwijl een Maine Coon de grootste huiskat is en veel zwaarder is.

 

Ook is het afhankelijk van hun geslacht (mannetjes zijn zwaarder dan vrouwtjes). Een poes weegt gemiddeld 3,2 kilo en een kater gemiddeld 4,1 kilo (2).

RasGewicht (kg)Tussen (kg)
Abessijn32-4
Bengaal43-5,5
Birmaan4,54-5
Britse korthaar4,53,5-6
Burmees43,5-4,5
Maine Coon65-7
Noorse Boskat86-11
Pers54,5-5,5
Ragdoll43,5-4,5
Siamees43,5-5
Tonkinees43,5-5

Bron: PetPresciption

Echter is dit slechts een indicatie. Gewicht zegt lang niet altijd alles. Daarom is het belangrijk naar zijn figuur te kijken.

 

Body Condition Score: Hoe ziet je kat eruit?

De Body Condition Score is een 9 puntsschaal (soms ook 5) die kijkt naar het figuur (lichaam) van je kat om te bepalen of hij te dik is. Belangrijk aspecten zijn:

  • Zijn de ribben zichtbaar (ondergewicht) of helemaal niet te voelen (overgewicht)?
  • Is er een hele smalle taille (ondergewicht) of is de taille niet meer zichtbaar (overgewicht)?
  • Is de buik hoog opgetrokken (ondergewicht) of is er veel buikvet (overgewicht)?

 

Bij een kat met het ideale gewicht zijn de ribben (bijna) niet zichtbaar, maar wel duidelijk voelbaar. Daarnaast is zijn taille te onderscheiden, maar niet overdreven aanwezig. Er kan een beetje buikvet zijn, maar niet te veel.

Body Condition Score

Dit is een 5-punt schaal. Een uitgebreider overzicht inclusief plaatjes van deze 9-punten schaal vind je hier.

 

Het makkelijkste aan deze methode is je hand langs de ribben halen. Als je zijn ribben niet voelt, moet je actie ondernemen (3).

 

Extra tip!

Controleer ook de achterkant van je kats kopje en zijn ruggengraat. Als deze erg hol zijn, heeft hij waarschijnlijk een eiwit tekort.

 

Is mijn kat dik of zwanger?

Pasgeboren kittensZeker een belangrijke vraag. Je wilt een zwangere kat zeker niet op een dieet zetten – integendeel zelfs, je wilt haar juist wat meer geven.

 

Een belangrijk verschil is dat een te dikke kat dat over zijn hele lijf is, terwijl een zwangere kat alleen een dikkere buik krijgt. Vaak is deze buik meer naar de zijkanten. Bij een dikke kat is het meer een hangbuik.

 

Daarnaast is ze vooraf krols geweest, waarbij ze miauwt en opeens erg aanhankelijk naar andere katten is (alhoewel ik uit ervaring weet dat het niet altijd zo opzichtig is!). Het gedrag van een dikke kat verandert meestal niet, behalve misschien in de zin dat hij slomer, slaperiger en minder actief wordt.

 

Vanaf ongeveer 20 dagen kan de dierenarts door middel van een zwangerschapstest of door te voelen (‘abdominale palpatie’) vaststellen of je kat inderdaad zwanger is (4).

(Probeer niet zelf te voelen of je kat zwanger is, hiermee kun je een miskraam veroorzaken).

 

Als je kat dikker wordt, raadpleeg de dierenarts

Als je ziet dat je kat dikker wordt, is het belangrijk de dierenarts te raadplegen. Hij kan zaken uitsluiten zoals een zwangerschap, maar ook andere medische oorzaken zoals een te snel werkende schildklier. Het is áltijd stap 1 om medische oorzaken uit te sluiten.

 

Daarna kun je werken aan een afvalprogramma.

Verder lezen over overgewicht: Tips om je kat te laten afvallen

Pootje PurrfectCat

  1. Cat World: How much should a cat weigh?
  2. AllesKatten.nl: Gewicht van een kat
  3. Pet Education (Drs. Foster & Smith): Weight Loss Programs for overweigth and obese cats
  4. Dierenarts Van Kessel: Fokadvies katten: Dracht

PhotoCredit: Almi, ClausJuntke

Goed Kattenvoer Klik Hier

2 reacties:

  1. Ik wist niet dat als de ribben niet te voelen zijn, de kat overgewicht is! Ik heb een kat, en het lijkt erop dat hij te dik is. Nu ben ik op zoek naar een kattenpension voor hem omdat ik op een zakenreis ga, maar zodra ik terug kom, zet ik hem op een dieet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *