12 Redenen waarom vis slecht is voor je kat

Kat met visVis wordt meestal aanbevolen voor de goede bron van omega 3 vetten. Daarnaast is het een goede bron van eiwitten en dit is zeker voor een carnivoor erg goed. Bovendien vinden de meesten katten vis zóóóóó lekker!

 

Maar als je de kat vanuit zijn evolutiegeschiedenis bekijkt is het eigenlijk raar dat we hem vis voeren. Het is namelijk een woestijndier – geen oceaan te bekennen!

 

Desalniettemin wordt vis veelvuldig gebruikt in kattenvoer. Zeker roofvissen worden veel gebruikt, zoals zalm en tonijn.

 

Toch is het niet verstandig om vis de hoofdmaaltijd te maken. Sterker nog, ik zou het maximaal eens per week geven.

 

Waarom zou je geen vis moeten voeren aan je kat?

 

Omdat het voor katten niet goed is

#1 Verslavend

Je kunt het een kieskeurige kat noemen of verslaving. Sommige katten zijn zo ‘kieskeurig’ dat ze alleen nog maar één soort eten. Heel vaak is dit een kattenvoer gebaseerd op vis (of kip – misschien dat dit daarom de meest gebruikte eiwitbronnen zijn!).

 

Helaas is deze verslaving niet goed. Variatie is ook voor katten belangrijk. Rotatie maakt het dieet namelijk meer gebalanceerd, je kunt er een allergie mee voorkomen en het is handig als je kat moet wisselen door een ziekte.

 

#2 Een top 3 allergie

Dierlijke eiwitten zijn het vaakst de bron van een voedselallergie. Uit onderzoek (1) blijkt dat vis samen met rund en kip de meest voorkomende allergie bron zijn. Dit kan een gevolg zijn van het feit dat ze verslaafd zijn aan vis en daardoor niets anders meer eten. Dit kan leiden tot een gevoelige reactie, ook op langere termijn.

 

#3 Hoog in iodine

Kat met dode visIodine zit in hoge concentraties in vis. Vooral in de kop en huid. Nu zijn dit net de stukken die veelvuldig gebruikt worden in kattenvoer: dit zijn de ‘restjes’ van de vis – de vis bijproducten.

 

Echter kan teveel iodine zorgen voor schildklierproblemen. Zeker bij natvoer kan dit een probleem zijn. Omdat ik natvoer aanraad, maar uiteraard dit niet wil, raad ik vis altijd af.

 

#4 Thiaminase

Thiaminase is een stof die thiamine afbreekt, oftewel vitamine B1. Tekorten hierin kunnen je kat heel erg ziek maken. Vooral bij een rauw dieet moet je hier goed op letten. Bij natvoer is dit minder aan de orde, omdat thiaminase wordt vernietigd door hitte. Tevens wordt er soms extra thiamine toegevoegd, zodat dit verder geen problemen oplevert (2).

 

Niet elke vissoort bevat thiaminase overigens. Hier vind je een hele lijst.

 • Wel: Witvis, tonijn, makreel, haring, sardientjes
 • Niet: Zalm, kabeljauw

 

#5 Gebrek aan vitamine E

Vooral in tonijn zit maar weinig vitamine E. Met name bij rauw voeren is dit een probleem; vooral als je kat verslaafd is en niets anders wil eten. Een tekort kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. In natvoer wordt dit synthetisch toegevoegd indien nodig.

 

#6 Hoog in magnesium

Magnesium is een mineraal dat in sommige gevallen leidt tot struviet kristallen (blaasgruis). Deze kunnen op zijn minst vervelend zijn en op zijn ergst leiden tot een verstopte plasbuis (vooral bij katers, maar ook bij poezen!). Dit kan zelfs leiden tot de dood!

 

#7 Veel fosfor, weinig calcium

De fosfor-calcium verhouding is erg belangrijk (3). Helaas is vis over het algemeen laag in calcium (4), maar hoog in fosfor (5). Voor gezonde katten kan dit problemen geven en voor katten met nierproblemen helemaal.

 

Omdat dit in de oceaan drijft…

#8 Plastic

Als mensen gebruiken we veel plastic. Vaak is dit plastic voor eenmalig gebruik. Een deel daarvan wordt hergebruikt, maar een veel groter deel beland of in een landfill of in de oceaan. Door de zon, het zoute water, nieuwsgierige vissen en golven breekt dit af tot kleine stukjes. Sommige stukjes zijn zo klein dat je ze nauwelijks met het blote oog kunt zien.

 

Deze kleine stukjes worden door vissen aangezien als voer. Ze eten dit op. En deze kleine visjes worden weer opgegeten door grotere vissen, waardoor die als het ware deze rommel ‘verzamelen’. Je kunt je voorstellen dat dit niet erg gezond is.

 

De ‘top of the food chain’ vissen zijn onder andere tonijn, zalm, ocean whitefish (witvis), makreel en zwaardvis. Deze soorten worden regelmatig in kattenvoer gebruikt.

 

#9 Gifstoffen

Weet je nog, de nucleaire meltdown in Fukushima in 2011? De olieramp van BP in 2010? Al deze troep komt in de oceaan terecht. En dan heb ik het nog niet over landbouw pesticiden, PDBE’s (vlam vertragende chemicaliën), zware metalen (zoals kwik) en andere troep.

 

Ook dit is niet gezond, niet voor jou en niet voor je kat. Zo zijn PDBE’s zijn gelinkt aan schildklierproblemen (6).

 

Vanwege het milieu

#10 Overbevissing

We vissen heel wat af om de vraag bij te houden. Zoveel zelfs dat de vispopulatie het niet kan bijhouden. Als alle volwassen vissen uit het water worden gehaald of als ze opgevist worden voordat ze paren, wordt de vispopulatie steeds kleiner.

 

#11 Antibiotica en ziekten

Helaas is een visboerderij niet veel beter. Zalm wordt veelal op deze manier gekweekt. Zij leven met veel te veel op een kluitje, waardoor ziekten makkelijk verspreiden. Om dit te voorkomen worden veel antibiotica gebruikt. Dit leidt mede tot antibiotica resistentie van sommige bacteriën.

 

#12 Dierenleed

Daarnaast is onbedoelde ‘bijvangst’ een groot probleem. Andere zeedieren, zoals schildpadden, haaien en roggen, raken verstrikt in de netten. Zij sterven hierdoor vaak.

 

Ook kun je stellen dat een visboerderij geen goed leven is voor een vis, waar hij bijna niet kan zwemmen.

 

(Ik weet dat boerderijdieren in met name de grote stallen het echt niet veel beter hebben. Helaas is er voorlopig nog niet echt een ander alternatief voor onze carnivoren. Uiteraard kun je er wel voor kiezen om zelf geen vlees meer te eten, zodat je dit deels helpt voorkomen).

 

Dan maar helemaal geen vis meer voor je kat?

Als je dit bovenstaande hebt gelezen, denk je misschien ‘laat maar’. Maar dat hoeft ook weer niet! Want vis, zeker vettige vis, bevat veel goede omega 3 vetten.

 

Zorg allereerst dat je vis niet exclusief voert (hetzelfde geldt voor kip!). Sterker nog, ik zou vis maximaal 1 keer per 21 maaltijden (een week) geven.

 

Let daarvoor goed op de ingrediëntenlijst. Vis wordt in meer kattenvoer verwerkt dan je denkt. Vermijd de ‘vis en visbijproducten’. Dit zijn vaak de restjes waarvan je de bron niet weet en waarvan de iodine gehalten mogelijk te hoog zijn.

 

Wil je toch een keertje vis geven, neem dan sardientjes (op water!). Deze groeien relatief snel (6-7 jaar), waardoor overbevissing minder een gevaar is. Daarnaast eten ze planten, waardoor de blootstelling aan giftige stoffen beperkt wordt. Het liefst wild gevangen, want daarmee vermijd je ook de antibiotica (7).

 

Sardientjes zitten vol met omega 3 en zijn hoog in calcium. Denk er wel om dat sardientjes thiaminase bevatten, dus voer het niet vaker dan 2 keer per maand.

 

Je kunt ook visolie van deze kleinere vissen nemen. Krill olie is een ander alternatief voor omega 3 vetten. Groenlipmossel wordt ook om deze reden gebruikt.

Pootje PurrfectCat

Bronnen
 1. S. Mueller, T. Olivry & P. Prélaud (2016): Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats
 2. The Cat Site: Can I Feed My Cat A Fish-based Or Fish-flavored Diet?
 3. Dr. Foster & Smith: Calcium & Phosphorus Requirements for Cats
 4. Cat Nutrition: Eight strikes against fishy feeding
 5. Conscious Cat: Does Your Cat Love Fish?
 6. Feline Nutrition: Feline Hyperthyroidism, What you need to know
 7. Cat Centric: A Prey Model Raw (PMR) / Whole Prey Feeding Guide

PhotoCredit: Pixabay (Rihaij, OpenClipArt Vectors)

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt PurrfectCat ook volgen op Facebook!

2 reacties:

 1. Ik vind het zeer goed dat je alle bronnen vermeld en niet zomaar je mening geeft zonder informatie.
  Ik wist deze informatie dus absoluut niet. Ik had werkelijk geen idee!

  Wat ik uit je verhaal opmaak is dat je dan liever geen zalm of kabeljauw geeft. Maar wel sardientjes of witvis? Uiteraard vers of op waterbasis. Mijn kat vindt vis erg lekker dus ik wil wel af en toe wat blijven geven.

  • Hoi Monica,

   Zalm als kweekvis zit vaak vol met antibiotica en bij wilde visvangst zit je met overbevissing. Bij grote roofvissen, zoals de zalm en tonijn, zit je er tevens mee dat zij de grootste concentraties van allerlei rotzooi in hun lijf opgehoopt hebben.

   Sardientjes zijn prima. Die hebben ook een minder lange levensspanne (ik meen 7 jaar) en daardoor planten ze zich sneller voort. Hiervan is olie ook de meer duurzamere soort.

   Sardientjes en witvis bevatten echter wel thiaminase, welke kan leiden tot een vitamine B1 (thiamine) tekort wanneer je het teveel geeft. Dit is een reden om dit gewoon niet te vaak te doen (eens per week een kleine stukje – denk ik katformaat klein! – kan wel).

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *