Voedingstool: Hoeveel mag je kat eten per dag?

Kattenvriendjes

Overgewicht is een belangrijk probleem onder katten. Geschat wordt dat hier al zo’n 20 tot 50% van de kattenpopulatie aan leidt. Helaas kan overgewicht tot allerlei ziekten leiden, zoals suikerziekte, artritis, huid/vachtproblemen en meer – net als bij mensen dus.

De hoeveelheid voeding die je kat eet – en dus indirect hoeveel je voert – speelt hierin een belangrijke rol. Helaas is het niet altijd makkelijk om te bepalen hoeveel voer je kat mag, aangezien dit afhangt van verschillende factoren. De belangrijkste hierin is castratie, wat ertoe kan leiden dat je kat tot wel 25% minder calorieën nodig heeft dan een intacte kat.

Voor wie is de Voedingstool bedoeld?

  • Voor iedereen die het lastig vindt te bepalen hoeveel voeding zijn volwassen kat of kitten mag.
  • Iedereen die niet wil dat zijn kat overgewicht krijgt omdat je (onbedoeld) veel te veel voer geeft.
  • Als je een inschatting wil maken hoeveel voeding je mag voor het afvallen op basis van een gezond gewicht.
  • Als je een idee wil hebben van de afbouwende hoeveelheden voeding voor kittens, zodat je dit langzaam kan toepassen.

Hoe werkt de rekentool?

De rekentool is een excel-bestand (.xlsx). Hierin zit een tabblad om te bereken wat het ideale gewicht is voor jouw kat aan de hand van de Body Condition Score van 9 punten (inclusief een afbeelding en uitleg).

Vervolgens kun je uitrekenen hoeveel voeding je volwassen kat of kitten (tot 1 jaar) nodig hebben. Hiervoor kun je 4 verschillende voedingen invoeren (nat- en/of droogvoer) en aangeven hoeveel dit van het totale dieet uitmaakt. Daarna kun je de naam van de kat, het gewicht, castratie en activiteit ingeven. Bij kittens geef je ook nog de leeftijd in maanden in.

Vervolgens wordt er een richtlijn gegeven voor de hoeveelheid calorieën op basis van het gewicht, castratie en activiteit. Op basis van de hoeveelheid calorieën in de gekozen voeding (dit gaat op basis van gegevens die je makkelijk op het label kunt vinden) wordt uitgerekend hoeveel voeding ze mogen in grammen.

En dan?

Een formule kan geen rekening houden met individuele verschillen, zoals stofwisseling snelheid van elke kat of de vertering van een specifieke samenstelling van een voeding.

Daarom biedt deze tool alleen een richtlijn. Op basis van deze richtlijn kun je bepalen of je kat misschien iets meer nodig heeft of juist iets minder. Het gewicht en Body Condition Score zijn hierbij een goede hulp.

Wanneer is de Voedingstool niet geschikt?

  • De voedingstool maakt gebruikt van de de energiewaarden die gelden voor brokjes en natvoer. Voor rauwe voeding werkt de Voedingstool daarom minder goed tot niet.
  • Uiteraard heb ik mijn uiterste best gedaan om de Voedingstool zo makkelijk mogelijk te maken met uitleg en kleurtjes. Echter vereist het nog wel wat dingen goed invullen en goed uitlezen van de resultaten. Als je hier geen zin aan hebt, dan is dit niets voor jou.
  • Voorlopig is deze tool alleen voor volwassen katten en kittens. Een berekening voor zwangere en lacterende poezen is hierin niet opgenomen.

Wil jij graag weten hoeveel je kat of kitten mag eten per dag?

Je kunt de Voedingstool hier bestellen voor €5,99 (beschikbaar voor NL en BE betalingen, kies daarvoor rechtsboven de juiste vlag):

Heb je hem al gebruikt? Dan hoor ik in de reacties graag wat je ervan vind!

Reacties zijn gesloten.