Kattenvoer voor gecastreerde katten: Is ‘sterilised’ voeding nodig?

Chagrijnige KatCastratie gebeurt steeds vaker. Onze poezels verliezen daarbij hun voorplantingsorganen, waardoor het krolse hormoon gestuurde gedrag verdwijnt. Maar daarbij verandert ook de metabolisme.

 

De diervoeders zijn daar slim op ingesprongen door een “sterilised” lijn te beginnen. Deze zou je kat gezonder houden na castratie. Ik vroeg me af: is speciaal voer voor gecastreerde / gesteriliseerde katten nodig?

 

(Afkorting: DM=Droge Basis)

Wat verandert er als je kat is gecastreerd?

Je kat niet meer vruchtbaar na castratie. De hormooncyclus verandert. Daardoor zijn ze ook niet meer krols – een opluchting voor jou en je kat. Vaak worden ze aanhankelijker en knuffeliger na de operatie.

 

Wat vaak vergeten wordt, is dat ook het metabolisme verandert. Deze wordt langzamer. De kat heeft vaak meer eetlust, maar is minder calorieën nodig. Ook worden ze vaak wat minder actief, waardoor drinken er nog wel eens bij in schiet. Daardoor wordt de kans op blaasproblemen (zoals struviet) groter, zeker als je kat alleen maar brokjes krijgt.

 

Dit betekent voor jou dat je minder moet voeren. Als je blijft voeren wat hij eerder kreeg, zal hij binnen enkele maanden te dik zijn, met alle gevolgen van dien. Obesitas verhoogd het risico op verschillende aandoeningen, zoals kanker, suikerziekte en blaasproblemen. Dat wil je natuurlijk niet!

 

Speciaal voer voor gecastreerde katten: “Sterilised”

Omdat gecastreerde katten minder calorieën nodig hebben, is hiervoor een speciale kattenvoer voor ontwikkelt: “Sterilised”. Deze is speciaal voor steriel gemaakte katten (lees: niet meer vruchtbaar).

 

Ik heb maar liefst 19 merken gevonden die een vorm van “speciaal voer voor de gesteriliseerde kat” hebben opgenomen onder hun merknaam. Daaronder zijn Royal Canin en Hills, die beiden een uitgebreidere uitleg geven over waarom dit nodig is. Dit zijn:

  • Ze hebben minder calorieën nodig
  • Er zitten minder koolhydraten (zoals zetmeel) in, zodat de kat zich sneller vol voelt.
  • Meer eiwitten ter ondersteuning van de spieren
  • Blaasondersteuning op de pH van de urine tussen de 6 en 6,5 te houden
  • Toegevoegde L-carnitine voor een betere verwerking van de vetopslag

 

Tijd om die claims verder te onderzoeken.

 

Minder calorieën, minder koolhydraten, meer eiwitten

De eerste drie neem ik samen, omdat deze elkaar beïnvloeden. Koolhydraten en eiwitten bevatten 4kcal per gram, terwijl vet 9 kcal per gram bevatten. Om het aantal kcal in het voer naar beneden te krijgen, worden vetten vaak verwijderd. (Dit gebeurt ook in calorie arm dieet voer).

 

Daardoor dalen de kcal per gram voer (het wordt minder calorie dicht), maar toch vind ik dit niet optimaal. Naast dat katten vetten nodig hebben voor energie, worden deze vaak vervangen door koolhydraten.

 

En dat wordt ook duidelijk als ik het droogvoer analyseer: Alles zit boven de 30%DM koolhydraten – alleen Nutrivet Sterilised bevat minder dan 20%DM. Gelukkig is het bij het natvoer iets beter (maar niet voor Royal Canin en Hills, die boven de 20%DM uitkomen). Bij het natvoer zijn er slechts 3 merken die onder de 10%DM uitkomen, namelijk Smilla, Almo Nature en Animonda Vom Feinsten.

 

Daarnaast is het eiwitgehalte niet bijzonder hoog (rond de 30-40%DM bij de meesten) en ook maar deels van dierlijke afkomst. Planten worden veelvuldig gebruikt, soms zelfs 4 van de 5 eerste ingrediënten. Bij het natvoer is dit iets beter, maar zie ik weer veel ‘vlees en dierlijke bijproducten’: niet per se slecht, maar ongedefinieerd ook niet de beste eiwitten.

 

Blaasondersteuning

Als katten weinig vocht binnenkrijgen, is de kans op blaasgruis groter. Dat komt omdat mineralen niet vaak genoeg worden afgevoerd en daardoor meer kans hebben samen te klonteren in de blaas (of nog erger: de nieren).

 

Naast vocht, heeft de pH waarde van urine een invloed op de vorming van steentjes. Normaal is deze tussen de 6 en 6,5. Echter zorgt een plantaardig dieet (granen, groenten) ervoor dat de urine minder zuur (basischer) wordt. Om dit te voorkomen, worden er synthetische middelen toegevoegd zoals DL-methionine, fosforzuur of ammoniumchloride (bron: Feline Nutrition).

 

Wat is het probleem hiermee?

 

Allereerst is dit idioot: een carnivoor planten geven en dan synthetische middelen toevoegen om de schade daarvan tegen te gaan. Hetzelfde geld voor brokjes, waarin vocht ontbreekt, maar die dus ‘goed voor de blaas’ zouden zijn.

 

Daarnaast helpt dit zuurder maken van de urine weliswaar tegen struviet stenen, maar werkt het oxalaat stenen in de hand! Aangezien deze alleen operatief te verwijderen zijn, ben je dan nog verder van huis. Daarnaast heeft DL-methionine nog andere nare bijwerkingen, van overgeven en diarree tot botontkalking en nierfalen, waar je hier meer over kan lezen.

 

L-carnitine voor vetwerking

Dit ingrediënt wordt ook vaak genoemd bij calorie arme diëten om je kat te laten afvallen. Het zou helpen om de vetopslag beter te verwerken. Echter blijkt dat dit alleen goed helpt bij inname van veel koolhydraten, wat voor de kat niet goed is. Tevens wordt er gezegd dat er 500mg/kg voer in moet zitten voor een effect (zelfs door Hills!), terwijl de hoeveelheden in het voer veel lager zijn dan dat (soms slechts 40mg/kg!). Een leuke marketingsleus, maar op die manier waarschijnlijk weinig effectief.

 

Top 3: Goede Sterilised kattenvoer

Voor de top 3 onder de sterilised voer heb ik gekeken naar de analytische verhouding (eiwitten, vetten en koolhydraten) en de ingrediënten. Smilla en Animonda komen met de hakken over de sloot. Nutrivet is de beste brok in dit segment, alhoewel ik er niet een groot fan van ben.

MerkE-V-KHPlusMin
Smilla Sterilised (Kip, Konijn, Rund)
Smilla Sterilised
~51,5% - 29% - 6%Veel eiwitten
Gematigd vet
Weinig koolhydraten
Vage ingrediëntenlijst (“vlees en dierlijke nevenproducten”)
Animonda Vom Feinsten
Animonda Vom Feinsten Gecastreerde Kat
60% - 22% - 7,5%Veel eiwitten
Gematigd vet
Weinig koolhydraten
Weinig variatie (kalkoen is hoofdeiwitbron)
Kaas kan zorgen voor diarree
Bouillon kan MSG bevatten.
Nutrivet Inne Sterilised (droogvoer)
Nutrivet Inne Cat Sterilised
51% - 18% - 18%Veel eiwitten, grotendeels dierlijkErwteneiwit
Veel planten
Te veel KH (alhoewel het minste van allemaal)
DL-methionine

 

Ik heb de volgende ‘sterilised’ versie van deze merken bekeken (alfabetische volgorde):

Almo Nature, Animonda Vom Feinsten, Bozita Indoor & Sterilised, Concept for Life, Eukanuba, Feringa, Granatapet, Happy Cat (‘Adult’ en ‘Minkas’ Sterilised), Hills Science Plan (‘Young Adult Sterilised’ en ‘Urinary Health/Sterilised’), Iams Adult Light in Fat, Nutrivet Inne Cat, Optimanova, Purina One, Purina Pro Plan, Royal Canin (in saus, in gelei, sterilised 37, sterilised appetite control), Sanabelle, Smilla, Smolke, Trovet, Ultima.

(Al deze merken vind je terug bij Zooplus en MedPets). Ben je benieuwd naar andere merken, laat dan een comment achter.

 

Geen sterilised brokjes

De brokjes variant raad ik in geen geval aan:

  • De brokjes bevatten te veel koolhydraten – alle varianten zitten boven de 30%DM, behalve Nutrivet Sterilised.
  • Sommige varianten bevatten veel te veel vezels. Deze zouden je kat vol moeten laten voelen zonder voedingswaarde. Dat betekent een volle buik, maar de cellen zijn niet verzadigd. Een steeds hongerige kat en bedelen ligt op de loer.
  • Eiwitten zijn vaak (deels) plantaardig. Deze zijn minder bruikbaar en verteerbaar voor katten. Ook bevat het minder essentiële voedingsstoffen.
  • DL-methionine is een stof die de urine zuurder helpt maken. Bij katten die nu een gezonde urine pH hebben kan dit leiden tot een té zure urine. Dit kan leiden tot oxalaat stenen en die kunnen alleen operatief verwijderd worden. Mede door deze toevoeging is het voorkomen van oxalaat stenen flink toegenomen.

Ontwikkeling struviet en oxalaat bij katten 1981-2010

Uit: Feline urolith epidemiology: 1981 to 2010 (2011 – artikel)

 

Voor Nutrivet heb ik een uitzondering gemaakt. Dit is ‘de beste variant droogvoer sterilised’, maar ik vind het nog steeds niet optimaal.

 

Sterilised Natvoer

Er zijn slechts twee die met de hakken over de sloot het halen, namelijk Smilla en Animonda Vom Feinsten. De rest valt voor mij af om de volgende redenen.

 

Almo Nature: Het natvoer van Almo Nature is niet compleet. Daarom moet je droogvoer bijvoeren. Alhoewel het natvoer door de test komt, komt het droogvoer dat niet. Daarom valt dit voor mij af.

 

Purine One Sterilised: Alhoewel ik net over 10%DM koolhydraten niet het grootste probleem vind, bestaan de eiwitten uit ‘plantaardige eiwitextracten’.

 

Concept for Life: Een variant in gelei en in saus. Met 18%DM koolhydraten is dit gewoonweg te hoog.

 

Royal Canin: Ook in gelei en eentje in saus. Te weinig vet, te veel koolhydraten en eiwitten op plantaardige basis. Ook nog eens aan de dure kant. Een no go.

 

Hills Science Plan (Sterilised Young Adult): Met een zalm en een kip smaak. Net als Royal Canin te weinig vet, te veel koolhydraten en plantaardige eiwitten. Ook nog suiker toegevoegd en ‘gekleurd met karamel’. Het kost €4 per dag voor een kat van 4kg, wat meer dan 2x zo duur is als andere varianten!

 

Purina Pro Plan: In rund en kip smaak. Op Zooplus staan geen gegevens en op hun website kon ik het product niet vinden. Daarom valt het af – geen gegevens is gewoon niet goed genoeg.

 

Is speciaal voer voor je gecastreerde kat nodig?

Nee, in mijn optiek niet.

 

‘Regulier’ kwalitatief voer zou ook prima voldoen, maar belangrijk is dat je wel wat minder geeft. Bij gecastreerde kittens van 6-7-8 maand die nog in de groei zijn, moet dit ook weer niet te weinig worden. Een beetje rekenwerk en experimenteren met de hoeveelheden is daarom nodig.

 

Als je per se brokjes wil geven, meet dan de hoeveelheden af. Omdat brokjes erg caloriedicht zijn, geef je al snel te veel. Vrij voeren is dan ook niet verstandig: brokjes zijn zó aantrekkelijk gemaakt voor je kat, dat stoppen met eten moeilijk is (vergelijk het met je allerlekkerste snack laten staan – terwijl het voor je neus staat!).

 

Natvoer is denk ik de betere keuze – eentje met lekker veel vlees en die je kat hydrateert terwijl hij eet. Hier heb ik mijn selectie van beste natvoeren verzameld.

 

Vlees zorgt ook voor een normale/zuurdere urine en het vocht voert de mineralen tijdig af, zodat blaasgruis minder kans krijgt. Door je kats lichaam en gewicht te observeren heb je genoeg tijd om de hoeveelheid voer aan te passen.

Pootje PurrfectCat

PhotoCredit: Pixabay (Alexas_Fotos)

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt PurrfectCat ook volgen op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *