Kattenpis geur verwijderen: Hoe krijg je kattenurine uit huis?

UrineArgh, ik kan maar weinig dingen bedenken die zo erg stinken als kattenpis. En hoe vaak je het ook schoonmaakt, die doordringende geur van kattenurine blijft maar terugkomen. En dat is niet alleen vervelend voor je neus, maar ook omdat het de kat aantrekt daar vaker te gaan plassen.

 

Waarom plast de kat niet op de kattenbak?

De eerste vraag die je moet stellen is: Waarom gaat je kat niet op de kattenbak? Je kunt namelijk schoonmaken zoveel je wilt, maar als je de oorzaak niet vindt, blijft het gedrag bestaan. Het gaat dan van kwaad naar erger.

 

Het eerste waarnaar je kunt kijken is de kattenbak. Is die wel echt schoon? Katten zijn van nature schone beestjes. Is de bak vies, dan zoeken ze een ander plekje.

 

Is bij en om de kattenbak niet verandert en blijft het gedrag aanhouden, dan is de volgende stap de dierenarts. Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) is de nummer 1 ziekte bij katten – het gaat dan onder andere om blaasgruis en blaasontstekingen. Het is zeer belangrijk dat dit wordt uitgezocht.

 

Is dat het ook niet, dan kun je gaan zoeken naar stressoren. Zijn er dingen die je kat van streek maken of hem stress opleveren? Zo ja, dan kun je deze proberen te verwijderen. Kun je niets vinden, dan kun je een kattengedragstherapeut inschakelen. Ook langdurige stress is niet gezond, dus doe hier zo snel mogelijk wat aan.

 

Lees meer: Help! Mijn kat plast in huis. Wat kan ik doen?

 

Het schoonmaken van kattenurine

Je kunt de kattenpis verwijderen door middel van verschillende manieren.

 

Tip: Test altijd eerst even op een onopvallend stukje voordat je verder gaat. Anders heb je straks de urinegeur eruit, maar een enorme ‘schoonmaak’ vlek daarvoor in de plaats.

 

Schoonmaaksoda (natriumcarbonaat)

Soda is een stuk milieuvriendelijker en minder chemisch dan vele andere schoonmaakmiddeltjes. Het neutraliseert geurtjes en je kunt het voor veel verschillende dingen gebruiken.

 

Zowel op je vloerbedekking, vloerkleed als matras kun je dit gebruiken. Strooi er wat overheen en laat dit een tijd (overnacht) liggen. Uiteraard zorg je dat je kat er dan niet bij kan. De volgende dag zuig je dit op met de stofzuiger.

 

Ook de bank of stoel kun je hiermee schoonmaken. Los een paar scheppen soda op in heet water en laat het oplossen. Drenk een spons in het sopje en neem je bank of stoel hiermee af.

 

Belangrijk: Soda werkt niet op aluminium, marmer of delicate stoffen.

 

Biotex Groen

Biotex GroenIs de vlek hardnekkiger of krijg je het niet schoon met soda? Dan is Biotex groen een optie. Dit pakt de biologische enzymcomplexen aan, waardoor de urinegeur geneutraliseerd worden.

 

Zo kun je de vloerbedekking inwrijven met een sopje van Biotex Groen. Dek het even af met een stuk plastic, zodat de enzymen hun werk kunnen doen. Droog het na een paar uur met een handdoek.

 

Ecodor UF 2000

Ecodor UF2000Ecodor UF 2000 is speciaal gemaakt om de geur van kattenpis te verwijderen. Ook dit werkt op basis van enzymen, net als Biotex Groen.

 

Dit kun je gebruiken op harde ondergronden, zoals beton, steen, muur, parket, hardhouten vloeren, enzovoort. Ook kun je het gebruiken op je vloedbedekking, kleden, matras of in de kattenbak.

 

Dit lijkt dus een stuk veelzijdiger te zijn dan de vorige middelen en veel mensen hebben hiermee positieve ervaringen. Let wel op dat het op sommige oppervlakten kan bijten, dus even vooraf testen!

 

Tijdens en na het schoonmaken

Tijdens het schoonmaken is het belangrijk dat je kat er even niet bij kan, omdat het middel zijn werk moet kunnen doen.

 

Ook nadat het schoonmaakmiddel de urinegeur heeft verwijderd, is het handig nog een aantal dagen daarna de plek af te dekken. Dit kan door de deur te sluiten, een plank op de vloerbedekking te leggen of aluminiumfolie afgedekt met een kleed op de bank. Zo wordt de plek wat onaantrekkelijker gemaakt voor je kat, zodat hij eventueel aangeleerd gedrag niet voortzet.

 

Wat moet je niet gebruiken om kattenurine te verwijderen?

Bleek: Bleek heeft een ammoniak geur en dit trekt de kat juist aan op die plek. Soms kan het wel helpen de kattenbak eens uit te wassen met bleek, waardoor de kat mogelijk de bak weer aantrekkelijk vind.

 

(Schoonmaak) azijn: Azijn is zuur en de ammoniak uit plas is basisch. Daardoor neutraliseren ze elkaar. Waar azijn echter niets mee doet is de ureum in de plas., wat ook een zuur is. Ook deze geur trekt katten aan om daar te gaan plassen (lees hier meer).

 

Chloor en Dettol: Beiden bevatten giftige stoffen. Bij inname kan dit tot heftige reacties leiden en zelfs de dood. LET OP met Dettol: Zelfs als je het verdunt gebruikt op bijvoorbeeld de vloer, je kat loopt erover en likt zijn pootjes, kan dat tot heftige reacties leiden. Hier zijn al katjes aan doodgegaan!

 

Heftig geurende middelen: Geur is voor katten een manier om zich veilig te voelen. Ga je deze overspuiten met sterk ruikende geuren, dan kan dit uitlokken tot juist méér plassen op die plek. Daarnaast kan deze geur zo indringend zijn, dat het pijnlijk wordt voor de kattenneus die 20 keer sterker ruikt dan die van ons.

 

Luchtverfrissers of parfums: Beiden hebben erg sterke geuren op basis van chemische samenstellingen. Deze zijn onprettig voor de neus van je kat. Een automatische luchtverfrisser kan je kat ook heel erg laten schrikken. Zet dit om deze reden daarom nóóit bij de kattenbak.

 

Heb jij meer tips om kattenurine schoon te maken? Laat het weten!

Pootje PurrfectCat

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt PurrfectCat ook volgen op Facebook!

6 reacties:

 1. Ik heb twee binnen katten, zoek een middel voor kattenpoep dat stinkt enorm, wordt er soms raar van. Het schoonhouden van de bak is geen punt, dat doe ik met houtkorrels, maar het gaat me echt om de geur. Hoe los ik dat op een diervriendelijke en goedkope manier op ?

 2. Kattenpies krijg je alleen weg , met brillux isoliergrund , dit is een spuitbus , lijkt op witte verf , dekt alles af geur , roet door brand , nicotine , rook lucht en ook als je kringen van lekkage hebt .
  Dit is echt t enige dat helpt , mocht je meerdere plekken hebben van kattenpis en moet je een hele wand verven dan kan men Brillux aqualoma elf 202 kopen , maar erg dure latex zeg maar , dekt alles dus af. Kan ook opkleur gemaakt worden. Dit is een goede waar de pieslucht mee weg ging bij ons.

 3. “Azijn en bleek
  Beiden zijn op basis van ammoniak”

  Dit is absoluut niet waar, alsof je beweert dat vuur op basis van water is… Azijn is een zuur, terwijl ammoniak basisch is en dus in feite het tegengestelde is van azijn.

  • Bedankt voor je reactie. Ik heb het nog eens nagezocht en je hebt gelijk – en dus heb ik het aangepast. Echter blijkt azijn niets met de ureum in kattenplas te doen, waardoor de geur van plas alsnog blijft als je met azijn schoonmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *