Kattenvoer voor beginners: Vijf punten voor goed kattenvoer

Goed kattenvoer vinden kan een hele uitdaging zijn. Waar begin je met zoeken naar wat ‘goed’ is? Soms lijkt het makkelijker om gewoon te selecteren op prijs.

 

Want als je eenmaal begint met zoeken, verdwaal je voor uren op het internet.

 

Alhoewel veel katten zich enigszins hebben aangepast aan tafelrestjes en koolhydraat rijke voedingen – in de zin dat ze het verdragen – is dit niet optimaal. Ze overleven, ze floreren niet.

 

Deze vijf tips passen bij het natuurlijk dieet van de kat als verplichte carnivoor.

 

#1 Liever natvoer dan droogvoer

Droogvoer bevat maximaal 14% vocht (vaker 6-10%), terwijl natvoer meer dan 70% vocht bevat. Daardoor krijgt je kat voldoende water binnen om goed gehydrateerd te blijven (1).

 

Kattenvoer BrokjesHet maken van brokjes vereist zetmeel. Daarom zit er in brokjes altijd een vorm van granen en daarmee koolhydraten. Door de bewerking gaan veel natuurlijke voedingsstoffen verloren of worden zodanig aangetast, dat synthetische toevoegingen altijd nodig zijn. Daarom bevat natvoer in de regel meer (dierlijke) eiwitten en minder koolhydraten op droge basis.

 

Brokjes verhogen ook het risico op verschillende medische aandoeningen, zoals blaasproblemen en diabetes (2).

 

#2 Analyseer de ingrediëntenlijst

De volgorde

De volgorde van de ingrediëntenlijst is van hoog naar laag in percentages. Van het eerste ingrediënt zit dus het meeste in en het laatste ingrediënt het minste.

 

Specifieke vleessoorten

Het liefste wil je als eerste, maar beter nog de eerste vijf, gespecificeerde vleessoorten zien. Dus geen ‘vlees en dierlijke bijproducten’, maar ‘kip’ of ‘kalkoen’.

 

Ingrediënt Splitting Rule

Producenten mogen de ingrediënten weergeven per categorie of per ingrediënt. Bij dat laatste wordt vaak de ‘ingredient splitting rule’ toegepast: je ziet dan bijvoorbeeld ‘maisgluten’ en ‘maismeel’ in het ingrediëntlijstje. Natuurlijk zijn beiden mais en als ze beiden in de top 5 staan, is de kans groot dat ze samen een groter deel beslaan dan de nummer 1 ingrediënt.

 

(let op: in het Engels wordt ‘corn’ nog wel eens vervangen door ‘maize’. Beiden zijn gewoon mais.)

 

Suikers

Let daarnaast ook op toegevoegde suikers. Vaak genoeg zie je dit letterlijk als ‘suiker’ staan, maar soms wordt het ook anders genoemd: sucrose, dextrose, xylose, glucose, molasse, caramel (3), oligosaccharide, fructose, cellulose. Dit draagt bij aan onnodige koolhydraten en is bovendien onzinnig, want katten proeven geen zoet!

 

#3 Een hoge hoeveelheid eiwitten

Kattenvoer RauwKatten breken eiwitten sneller af dan andere dieren (4) en hebben 2 tot 3 keer zoveel eiwitten nodig als omnivoren (zoals een hond) (5). Ze gebruiken dit als bouwstoffen en energie (glucose).

 

Eiwitten komen zowel uit dierlijk als plantaardig materiaal. Hoogwaardige, kwalitatieve eiwitten bevatten zoveel mogelijk essentiële aminozuren voor de kat, zoals taurine, methiodine en arginine.

 

Voor een kat zijn deze stoffen het makkelijkste te halen uit vlees en moeilijker uit plantaardige eiwitten. Daarom kijk je eerst naar de ingrediëntenlijst: hoe meer (specifieke) vleessoorten je ziet in de top 5, hoe groter de kans is dat het om dierlijke eiwitten gaat.

 

Vervolgens kijk je naar de voedingstabel. Onder ‘ruwe eiwitten’ (soms ‘proteïne’) kun je zien hoeveel procent dit is. Het liefst zie je dit op 45-55% op droge basis (DMB).

 

#4 Weinig koolhydraten

Koolhydraten passen niet goed bij de metabolisme van de kat. Ze kunnen maar kleine hoeveelheden verwerken (6) en de rest wordt uitgeplast (fructosuria) of opgeslagen als vet (5). Toch zitten met name brokjes vol met koolhydraten uit granen, groenten en suikers (alhoewel sommige blikvoer het echt niet beter doet).

 

In de ingrediëntenlijst moet je letten op:

 • Granen: Mais, tarwe, rijst, soja, aardappel
 • Groenten: erwten, bieten (pulp), suikerbieten
 • Fruit: bessen, cranberry, tomaten
 • Suiker (en al zijn alternatieve namen)

 

In de voedingstabel is het niet verplicht de hoeveelheid koolhydraten weer te geven. Deze kun je wel zelf berekenen. De hoeveelheid koolhydraten is het beste tussen 8 en 15% DMB (5), maar het liefst onder 10% DMB (2, 7).

Kattenvoer Brokjes

Zetmeel maakt het brokje. Daarom zit in droogvoer vaak meer granen.

#5 Een gematigde hoeveelheid vet

Vetten zijn een belangrijke bron voor energie, maar ook voor de acceptatie van voedsel (de ‘lekkerheid’) en essentiële vetzuren (5). Onder andere linolzuur en arachidonzuur komt uit dierlijke vetten (7). Ook omega-3 en omega-6 vetten vallen onder vetzuren.

 

De vetten kunnen komen uit gevogelte, eieren, zalmolie en plantaardige oliën. Dierlijke vetten kunnen beter verwerkt worden dan plantaardige vetten. Lever is een orgaanvlees met een hoog vetgehalte, maar dit mag nooit het eerste ingrediënt zijn omdat het teveel vitamine A bevat.

 

Als je ziet dat er weinig koolhydraten in een kattenvoer zitten (jeej!), let dan op dat dit vervangen is door (dierlijke) eiwitten en niet door goedkope vetten.

 

Hoe hoog het ruwe vetgehalte moet zijn, verschilt per bron. Sommige zeggen tussen de 15-25% (5), anderen 25-35% (7) of alleen maar minder dan 50% (2). Ik houd tussen de 20 en 30% aan.

 

Samengevat: veel dierlijke eiwitten en weinig koolhydraten

De ingrediëntenlijst vertelt je het meeste over de inhoud van het kattenvoer. Zoek naar gespecificeerd vlees (‘kip’ en niet ‘vlees’) en vermijd de opsommingen van granen.

 

De voedingstabel vertelt je meer over de verhoudingen. Deze zijn het beste als (7):

Eiwitten Vetten Koolhydraten
Percentage op droge basis Meer dan 45% 20-30% Minder dan 10%

 

Het vereist wat werk om het beste voer voor je kat te vinden. Maar met deze 5 pijlers kom je een heel eind, zelfs als je gewoon commercieel kattenvoer blijft kopen.

 

Verder lezen over Beter Voeren: Goed kattenvoer of het beste?

kattenpootje

 

Bronnen

 1. CatInfo: Cats need plenty of water with their food
 2. CatInfo: Common Feline Health Problems and their Ties to Diet
 3. Treat of Life: Van natvoer wordt je kat dik en andere sprookjes
 4. LICG: Voeding van uw kat – Meer over voeding
 5. Zoran: The carnivore connection in nutrition of cats
 6. Kienzle (onderzoek): Blood sugar levels and renal sugar excretion after intake of high carbohydrate diets in cats
 7. Feline Nutrition: Commercial Food

Photo Credits: Pixabay (Kalacharini, PzBasnik, Kropekk_pl)

Goed Kattenvoer Klik Hier

2 reacties:

 1. Ik heb een kat die allergisch is voor eiwitten van gevogelte. wat is dan het beste bij rauw vlees voor hem?

  • Onder gevogelte valt vrij veel: kip, eend, gans, duif – met name kip is vaak een probleem, omdat dit overmatig aanwezig is in standaard kattenvoer. In sommige gevallen zijn dingen als fazant, parelhoen of kwartel wel oké. Dat zou je moeten testen.

   Je zou kunnen kijken naar wat exotischere dieren: bizon, paard, lam, vis, ree, hert, haas, konijn. Rund is ook mogelijk, alhoewel dit ook in de top 3 allergenen staat.

   Wat het beste is, ligt in dit geval aan je kat.
   Heb je al een eliminatiedieet gedaan om te kijken wat hem goed valt?

   Denk er wel om dat als je rauw wilt voeren (en er zit geen premix in de KVV) dat je dan diersoorten moet afwisselen om het een compleet dieet te maken. Dat kan soms een uitdaging zijn als er sprake is van allergieën.

   Aanvulling van Kim: Bij elimineren is een premix vaak niet handig, omdat dit ook reacties kan triggeren. Je weet dan niet of het komt van de diersoort of van wat er in de premix zit. Let bij KVV’s goed op enkelvoudige malingen, waarbij één diersoort zit. Voorbeelden zijn Alroda Puur of Oervoer Zuiver. Grote diersoorten bevatten vaak een andere diersoort voor bot, een supplement of zijn niet compleet. Hier moet je dus goed op letten.

   Ik hoop dat dit helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *