De kwaliteit van eiwitten in commercieel kattenvoer

kalfVoor de kat willen we graag zien dat er veel eiwitten in het voer zitten. Het is immers een carnivoor. Daarom wordt er vaak aangeraden te kijken naar hoeveel eiwitten in het kattenvoer zitten.

 

Maar wat kunnen we zeggen over de kwaliteit van de eiwitten?

 

Met kwaliteit bedoel ik niet exotisch of organisch. Met kwalitatieve eiwitten bedoel ik ‘het meest geschikt voor de kat’. Dit wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid en variëteit van de eiwitten, de verteerbaarheid en de bewerking.

 

Hoe kun je de beste eiwitten voor katten onderscheiden in de ingrediëntenlijst?

 

Voordat je begint: waarop moet je letten?

De top 5 van de ingrediëntenlijst: veel vlees

‘Kijk of vlees het eerste ingrediënt is’ is voor mij te krap. Liever kijk ik naar de top 5 ingrediënten: hoe meer vlees en vleesmelen, hoe beter.

 

Het liefst gespecificeerd

Ingrediënten worden individueel, in groepjes of ongespecificeerd weergegeven. Je ziet liever kip dan gevogelte, maar liever gevogelte dan ‘vlees’. En liever vlees dan plantaardige eiwitten.

 

Hoe meer gespecificeerd, hoe minder de waarden per batch verschillen. Dat betekent dat je er meer op kan vertrouwen dat de genoemde hoeveelheid eiwitten ook zo is in verschillende batches.

 

Alternatieve namen

Let op alternatieve namen voor ingrediënten. Voor vleessoorten doen producenten dit niet zo snel – hier zijn consumenten immers naar op zoek – maar voor planteiwitten wel. Ze bedenken elke keer weer iets nieuws (helaas), dus blijf opmerkzaam. Zie je iets geks in de top 5 staan, doe dan wat meer onderzoek.

 

Wat zijn de beste eiwitten voor een kat?

In kattenvoer vind je verschillende soorten eiwitten. In kattenvoer kan ik vijf groepen onderscheiden die eiwitten bevatten. Hieronder vindt je de groepen van beste eiwitten naar slechtste eiwitten. Verder vind je de trucjes die producenten toepassen!

 

1 Vlees

kalfDe hoogste biologische waarde voor katten is vlees. In de top 5 ingrediëntenlijst wil je graag zien dat dit gespecificeerd is, bijvoorbeeld ‘rund’ of ‘lam’. Als er ‘vers’ voor staat, betekent dat hetzelfde.

 

Omdat vers vlees veel water bevat, bevat het op droge basis relatief weinig eiwit. Daarom is een vleesmeel een goede aanvulling.

 

Vermijd rauwe varken

Als je rauw voert, is het beter om varken te vermijden vanwege de ziekte van Aujeszky. Hetzelfde geld voor wilde zwijn. Deze ziekte is dodelijk voor katten als ze besmet worden. Bij brokken en natvoer hoef je je minder zorgen te maken, omdat het virus op hogere temperaturen wordt vernietigd (zie pagina 2 van dit document).

 

Vermijd vis – Hierover zo meer

 

Suggestie voor duurzaamheid: Geen kip

Als je wilt bijdragen aan minder dierenleed, stop dan met het voeren van kip. Naast dat dit een top 3 allergeen is, worden ze in erbarmelijke omstandigheden gefokt. Bovendien leveren ze relatief weinig vlees. Zo staan 200 kippen gelijk aan 1 koe en 40 kippen aan 1 varken. Stop je met kip voeren/eten, dan verminder je dierenleed.

 

2 Vleesmeel (gepoederd, gedroogd of gedehydreerd)

Dit is een geconcentreerde vorm van het eiwit uit vers vlees. Hiervoor wordt het vlees bewerkt en ontdaan van het vocht. Een vleesmeel bevat gemiddeld 60% eiwit (in plaats van de ~22% in vers vlees). Dit is het voordeel van een meel.

 

Het nadeel van een eiwitmeel is dat het bewerkt moet worden voordat het een meel is. Daardoor vermindert de kwaliteit van de eiwitten.

 

Het liefst zie je een combinatie tussen vers vlees en een vleesmeel in de top 5 ingrediënten.

 

Vis en vismeel

Een uitzondering is vis. Hoe hoger in de voedselketen, hoe meer gifstoffen ze ‘verzamelen’ (denk aan olie, nucleair afval, plastic, kwik). Bovendien bevat vis bepaalde stoffen die katten ziek kunnen maken. Ook kunnen katten er verslaafd aan raken (niets anders meer willen eten) en een allergie ontwikkelen voor viseiwitten. En als de vissoort veranderd wordt, kan het maar zo zijn dat je kat het niet wil eten.

Voer vis maximaal 1-2 per maand of om medicijnen toe te dienen. Vermijd tonijn, zalm, witvis, makreel en zwaardvis, haring, ansjovis en garnalen. Alternatieven zijn kabeljauw of sardientjes.

Hier kun je meer lezen over waarom ik vis afraad.

 

3 Dierlijke bijproducten

Over dierlijke bijproducten is veel discussie. Toch zijn ze echt niet alleen slecht. Als je kat een muis eet, eet hij ook de ingewanden, huid en botjes op. Dit zijn ook bijproducten.

 

Gespecificeerde bijproducten zijn hart, nieren, longen en lever. Het beste is als ook nog vermeld wordt van welk dier het komt, bijvoorbeeld: ‘lam bijproducten (hart, nieren en longen)’.

 

Wat je liever niet wilt is ‘dierlijke bijproducten’ die ongespecificeerd zijn. Als de producent ze niet durft te vermelden, gebruiken ze blijkbaar de minste stukken zoals kippenpoten en veren. Bovendien kan elke batch weer anders zijn, dus je weet nooit waar je aan toe bent.

 

Toch is het logischer om dierlijke bijproducten te voeren dan de volgende twee soorten eiwitten.

 

4 Plantaardige eiwitten

Graan

Voor mij een verrassing, maar in planten zitten ook eiwitten. Deze kun je herkennen aan:

  • Gluten: dit zijn de eiwitten in granen
  • Plantmeel: dit zijn eiwitten en koolhydraten in geconcentreerde vorm
  • Let ook op: Gemalen, poeder, gedehydreerd, gedroogd (ervoor of tussen haakjes) – dit is hetzelfde als een meel.

 

De meest gebruikte planten zijn mais, tarwe, granen, soja en rijst. Steeds vaker zie ik ook aardappel, erwten en tapioca.

 

Deze eiwitten zijn voor de kat moeilijk te verteren. Hij moet er meer van eten om voldoende binnen te krijgen, maar mist dan nog steeds bepaalde aminozuren die alleen in vlees voorkomen (zoals taurine en arginine). Daarom moet hij vaak meer eten, wat kan leiden tot overgewicht en meer poep (en dus meer grit!).

 

Als je plantaardige eiwitten niet kunt vermijden door bijvoorbeeld een kleine portemonnee, probeer dan in ieder geval soja en erwten te vermijden. Peulvruchten bevatten stoffen (lectine) die de opname van bouwstoffen verminderen en blokkeren receptoren die de glucose (suiker) reguleren.

 

Ga ook voor minder eiwitten (25-35%), zodat het verteringsstelsel zich meer kan richten op het verwerken van deze minder kwalitatieve eiwitten.

 

5 Gehydrolyseerde eiwitten

Gehydrolyseerde eiwittenGehydrolyseerd’ betekent ‘in stukjes geknipt’. Hier gaat een heftig verwerkingsproces aan vooraf. Door hydrolyse komt glutamaat los. Dit is gelinkt aan verschillende gezondheidsrisico’s, zoals obesitas, suikerziekte en kanker.

 

Het is simpel te herkennen aan (een variant van) ‘hydrolyse’ (ervoor of erachter tussen haakjes). Voorbeelden daarvan zijn lamshydrolysaat, bietenpulphydrolysaat of eiwithydrolysaat.

 

Een alternatieve naam is dier of plant eiwit (of proteïne). Voorbeelden zijn soja-eiwit, erwtenproteïne, dierlijk/vlees eiwit of plantaardige eiwitten. Plantaardig eiwit-isolaat behoord hier ook onder.

 

Mijn advies is om deze vorm van eiwitten te vermijden.

 

Er is één uitzondering: als je kat een voedselallergie heeft, kan hij gebaat zijn van een voer met gehydrolyseerde dierlijke eiwitten. Het liefst worden de eiwitten dan wel gespecificeerd. Echter denk ik dat er betere alternatieven zijn en dat je dit als laatste moet proberen. Een eliminatiedieet kan hier ook helpen.

 

Wat zegt de ruwe as over de kwaliteit van de proteïne?

Ruwe as zijn de mineralen in het voer. Dat is prima. Maar teveel is, zoals altijd, niet goed. Alhoewel het niet de verteerbaarheid vermindert (pas als het 60% wordt, wat in kattenvoer niet voorkomt), is een hoog ruwe as percentage een indicatie van een algehele verminderde kwaliteit van de proteïne (1).

 

Vaak bestaan de eiwitten dan uit een hoog collageen gehalte en een slechte aminozuur verhouding. Vaak komt dit door een hoge hoeveelheid bot in het vleesmeel.

 

Bovendien bevat het dan vaak ook te veel calcium, fosfor en magnesium. Voor een volwassen kat wordt 0,5-0,9% calcium aangeraden (2), waarbij de calcium-fosfor verhouding 0,9:1 tot 1,5:1 is  (3).

 

De hoeveelheid en de balans op lange termijn is hierbij belangrijk. Als je kat consequent teveel van deze stoffen binnenkrijgt, kan dat leiden tot nierproblemen en andere complicaties.

 

Kun je teveel eiwitten geven aan je kat?

Eerder werd gedacht dat teveel proteïne schadelijk waren, met name voor de nieren. Echter blijkt dat het niet de eiwitten zijn, maar het bot dat vaak verwerkt wordt in de vleesmeel. Deze bevat vaak (te)veel calcium en fosfor, waardoor de kans op nierproblemen vergroot.

 

Eiwitten op zichzelf zijn dus niet schadelijk. Als er teveel eiwitten (lees: aminozuren) in het voer zitten, wordt dit gewoon uitgeplast.

 

Aan de andere is het zonde om duur vlees te geven, zeker als je kat het verder niet eens gebruikt. Daarom vullen producenten het eerst met de benodigde eiwitten (vaak deels dierlijk en deels plant) en vullen de benodigde calorieën op door meer planten (lees: koolhydraten) toe te voegen (4). Dat is de reden voor de matige kwaliteit eiwitten en grote hoeveelheid koolhydraten in kattenvoer. Mijn inziens niet de bedoeling, maar wel het meest winstgevend voor producenten.

 

Conclusie: Vlees, organen en vleesmelen

Kwalitatieve eiwitten zijn belangrijk voor je kat. De beste eiwitten zijn vers vlees, organen in mate en vleesmelen. Dierlijke bijproducten kunnen nog, maar liever geen plantaardige eiwitten. Gehydrolyseerde eiwitten zijn wat mij betreft een no go.

 

Let ook op de ruwe as inhoud – specifiek de calcium inhoud – om als indicatie voor de kwaliteit van proteïne.

 

Vermijd vis vanwege de vele gifstoffen en kip om dierenleed te verminderen. (Dit kan voor jezelf kan dit ook interessant zijn).

Pootje PurrfectCat

Bronnen

  1. Shirley & Parson (2001): Effect of ash content on protein quality of meat and bone meal (abstract) of volledige artikel.
  2. Foster & Smith (PetEducation): Calcium & Phosphorous requirements for cats
  3. Eliza Kats: Don’t let calium/phosphorous ratios scare you
  4. Foster & Smith (PetEducation): Carbohydrates as energy sources in cat foods

PhotoCredit: RyanMcGuire, R0bin, 3Dman_eu

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt PurrfectCat ook volgen op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *