De beste kattensnoepjes: een top 5 en welke kattensnacks je beter kunt vermijden

Slikkende Kat

De supermarkten liggen er vol mee: kattensnoepjes. We verwennen onze katten graag met een traktatie. En de marketing speelt hier maar al te graag op in door allerlei soorten kattensnacks aan te bieden.

 

Ook Lapje houdt van haar Whiskas Temtations en eet graag een stukje rauwe kip. Ik vroeg me af of de kattensnoepjes gezond voor haar zijn. Welke kattensnoepjes zijn gezond en verantwoord?

 

De beste kattensnoepjes

Het beste kattensnoepje is een combinatie tussen gezond en lekker. Dit heeft te maken met de ingrediënten (en analyse). Je kat bepaald uiteindelijk wat ‘lekker’ is: of hij duikt erop af, of hij haalt zijn neus ervoor op.

 

De ingrediënten

Wat gezond is verschilt niet zoveel per kat. Zoek je gezonde kattensnoepjes let dan altijd op de ingrediëntenlijst: graag vlees en geen planten.

 

Helaas bevatten veel ‘supermarkt’ snoepjes voor katten veel calorieën met weinig tot geen voedingsstoffen. De ingrediëntenlijst bevat vaak granen en suiker, iets wat voor een kat niet nodig is. Ook zitten er vaak allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen in. De vleesbron (‘vlees en dierlijke bijproducten’) is ongespecificeerd. Behalve de smaak (die er voor 4% inzit) is het vaag. Ik kan alleen maar aannemen dat niet de beste stukken gebruikt worden. Mijn conclusie: sla de supermarktsnoepjes voor katten maar over.

 

Gezondheidsvoordelen?

Sommige snoepjes claimen goed te zijn voor het immuunsysteem, de tanden, de gewrichten, haarballen of blaasgruis. Ik geloof hier niet in. Het kattenvoer bevat voldoende van alle stoffen om aan de basis te voldoen. Bij een gezonde kat zijn supplementen niet nodig.

 

Bovendien zijn de ingrediënten van deze snoepjes schrikbarend: granen, plantaardige eiwitten en suikers zijn eerder de regel dan uitzondering.  Niet gezond voor een carnivoor dus!

 

Op naar de betere kattensnacks!

 

Catnip (Kattenkruid)

Catnip, ook wel kattenkruid of kattenmint genoemd, bevat weinig calorieën en is veilig. Veel katten zijn hier dol op en worden er ook een beetje dol van: sommige worden zelfs een beetje stoned. Anderen worden kalmer, aanhankelijker of speelser.

 

Er zijn veel verschillende varianten. Je kunt het ze geven in een speelgoedje, zoals deze groene vis, of gewoon een los pakje. En laat ze dan maar losgaan.

Catnip Speelgoed Vis

Te koop bij ZooPlus

Hoeveel mag je geven?

Min of meer onbeperkt. Als je merkt dat je kat er agressief van wordt (soms bij mannetjes het geval) kun je beter stoppen met het geven.

 

Vlees of vis, zoals rauwe kip

Katten zijn echte vleeseters. Die ene keer dat Lapje het biefstukje van het aanrecht pikte heeft ze er echt van genoten.

 

Als biefstuk je een beetje te duur is (mij wel!) kun je ook kippenhart of kippennekken geven. Kippenlever kan ook, maar hierin zit veel vitamine A, dus dit mag enkel heel sporadisch. Een eendagskuiken geeft ze meer iets te knagen. Ook een stukje vis (van de visboer) of tonijn op water uit blik vinden ze vaak lekker.

 

Je kunt dit gewoon rauw geven. Katten kunnen hier prima tegen. Koken zorgt er juist voor dat voor dat veel voedingsstoffen verloren gaan. Voor jezelf moet je natuurlijk wel hygiëneregels handhaven, zoals je ook doet als je voor jezelf kookt.

 

Hoeveel mag je geven?

Denk in kattenporties, niet in mensenporties. Voor een jonge kat geef je maximaal 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Een volwassen kat mag maximaal 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een kat met nierproblemen heeft, mag maar 5 gram per kilo lichaamsgewicht!

 

Gevriesdroogd vlees

Ben je niet zo van het rauwe vlees, dan kun je ook gaan voor gevriesdroogde kattensnacks. Dit is vaak letterlijk vlees dat gedroogd is. Daardoor bevat het meestal ook geen ingrediënten als granen of suikers. Een stuk gezonder dus!

 

Hieronder vind je een selectie van 5 varianten die bestaan uit vlees/vis en niets anders:

Cosma Snackies Original

Cosma Snackies Original

 Orijen kattensnack original

Orijen Original

 Orijen Kattensnack Regional

Orijen Red Regional

 Thrive Vriesgedroogde kattensnack

Thrive Snacks

 Tigeria Sticklettis

Tigeria Sticklettis

 

Hoeveel mag je geven?

Kijk op de verpakking naar de hoeveelheid calorieën per stukje. Je kat zou niet meer dan 10% van zijn calorieën uit snoepjes moeten krijgen. Bij een buitenkat van 4 kilo is dat ongeveer 25 kcal uit snoepjes. Persoonlijk raad ik veel minder aan – 1 à 2 stukjes per dag zijn meer dan genoeg wat mij betreft.

 

Kattengras

Kattengras is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een kattensnack. Maar het is goed voor hun gezondheid. In gras zit foliumzuur, wat rijk is aan B6 en hemaglobine aanmaakt om de zuurstof in het lichaam te vervoeren. Ook zitten er vezels in die een voldaan gevoel geven.

 

Maar een kat eet ook gras om te kunnen overgeven. He, gedverderie, waarom zou je het dan geven? Omdat het de kat een opgelucht gevoel geeft. Bovendien helpt het om haarballen uit te spugen, die een gezondheidsrisico vormen als ze te groot worden.

 

Als je gras haalt van buiten en in een potje zet, zorg er dan voor dat je zeker weet dat dit gras niet besproeid is met een of ander chemisch goedje. Een alternatief is kattengras in de winkel kopen.

Kattengras Schaal van Keramiek voor kattengras
Catit Design Senses Gras Garden Schaal Van Keramiek Voor Kattengras

 

Hoeveel mag je geven?

Katten weten vaak zelf hoeveel ze nodig hebben. Daarom kun je het onbeperkt laten staan. Als je kat echter schrokt of er echt niet vanaf kan blijven, is wegzetten waarschijnlijk beter. Geef het dan alleen wanneer je er bij bent voor een korte periode.

 

Lees hier meer over de veiligheid van kattengras en welke soort je moet nemen.

 

Groente en fruit, zoals meloen

Geloof het of niet, sommige katten zijn er dol op. Een stukje meloen, banaan of appel, jammie! Of misschien liever bloemkool, broccoli of courgette? Het kan allemaal en fijne is dat het niet direct dik maakt.

 

Let wel op wát je geeft, want sommige dingen zijn niet goed of zelfs giftig voor je kat.

 

Hoeveel mag je geven?

Ook hier: denk ik kattenporties, niet in mensenporties. Bovendien bevat fruit een redelijk hoeveelheid suiker, iets wat minder goed is voor je kat. Beperk dus de hoeveelheid die je geeft tot een stukje per dag.

 

Welke kattensnoepjes kun je beter vermijden?

Sommige snoepjes hebben een hoog caloriegehalte zonder toegevoegde voedingswaarde te zijn. Helaas kan zo’n ‘klein’ snoepje voor je kat een behoorlijk hap zijn en daardoor geef je al snel te veel. Zeker als je kat ook nog een ‘normale’ portie kattenvoer krijgt, is de kans op overgewicht groot.

 

Supermarkt kattensnoepjes en staafjes

In allerlei verschillende vormen en maten zijn ze er. De kattensnoepjes liggen in de supermarkten en de grote merken zijn ook online te koop. Een voorbeeld zijn de Whiskas snoepjes.

Whiskas Temtations

Houd er rekening mee dat de ingrediënten van deze snoepjes niet erg goed zijn. Vaak zitten er veel granen en suiker in en maar een hele kleine portie vlees. Veel van deze snoepjes hebben granen op de eerste plek in de ingrediëntenlijst staan. Als je geluk hebt, staat vlees en dierlijke bijproducten op de tweede plek. Echter wordt dit niet gespecificeerd, dus ik kan er alleen maar vanuit gaan dat dit de laatste afvalrestjes zoals kippenpoten zijn.

 

Een beter alternatief

Een goedkoper en beter alternatief hierop is een goede merk kattenbrok kopen – als je kat nu brokjes krijgt een ander merk. Geef de brokjes vervolgens als snoepje. Omdat hij dit normaal niet krijgt, kan hij er echt van smullen.

 

Goede opties zijn de brokjes van Acana, Applaws, Feringa, Orijen, Porta 21 of Thrive.

 

Kattenmelk

Je ziet het in zoveel reclames en misschien ook wel thuis: de kat lebbert tevreden aan een schoteltje melk.

Kitten drinkt melk

Belangrijk om te weten is dat katten niet goed tegen lactose (melksuiker) kunnen. Sommige katten, zeker oudere katten, kunnen lactose vaak slecht verteren en dat heeft diarree, overgeven en maagproblemen tot gevolg.

Lactose zit in gewone koeienmelk – en is niet weg te krijgen door het met water te verdunnen! Het zit ook in koffiemelk, kaas en andere zuivelproducten.

 

Whiskas kattenmelkEn daar komt kattenmelk in het plaatje, alhoewel ook kattenmelk niet lactosevrij is. Whiskas bijvoorbeeld zegt ‘minder melksuiker’ (lactose) te hebben, maar dat is dus niet ‘vrij van’. Als je echt helemaal lactose vrij wil, blijft alleen de lactosevrije melk over dat voor mensen gemaakt wordt.

 

Maar let op! (Katten)melk bevat heel veel calorieën. Voor een kat van 5 kilo is een kopje melk in calorieën gelijk aan 4,5 hamburgers voor een mens!

 

Als je dus kattenmelk geeft, zorg dat dat je maar een heel klein beetje geeft (ga veel lager zitten dan de hoeveelheid die de producent voorschrijft) en nooit ter vervanging van water.

 

 

Conclusie: Gezonde kattensnoepjes, geniet met mate

De beste kattensnoepjes zijn laag in calorieën en/of van vlees of vis. Deze zijn gezond en lekker voor je kat. De supermarktsnoepjes en kattenmelk kun je beter laten staan.

Toch is het ook met de gezonde snacks dat je dit moet geven met mate. Geen van alleen – ook alleen vlees – is geen volledige maaltijd voor ze. Ook hier geldt dat ze er dik van kunnen worden. Als je het geeft ter vervanging van het gewone voer om de calorieën gelijk te houden, kunnen voedingsstoffen tekorten (zoals vitaminen en taurine) ontstaan.

kattenpootje

PhotoCredit: Pixabay (BonBon, ChristopherPluta)

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt PurrfectCat ook volgen op Facebook!

2 reacties:

  1. Fijn artikel! Goed uitgelegd zonder oordeel. Ik mengde dus melk met water maar ik ga dit niet meer doen. Ik zal de lactosevrije melk gaan kopen en dit met mate af en toe geven. Thx 🙂

    • Melk wordt voorgedaan in reclames als ‘natuurlijk voor de kat’, maar dat is het eigenlijk niet. Het is echt een snack, die net als cola voor ons, veel energie levert maar weinig voedingswaarde. Fijn om te zien dat je dit meeneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *