Het beste natvoer voor je kat: Goed en Goedkoop

Slikkende KatNatvoer is wat mij betreft essentieel voor je kat, omdat hierin het vocht zit wat je kat nodig heeft. Alhoewel elk natvoer voldoende vocht bevat, is niet elk natvoer even kwalitatief. De hoeveelheid eiwitten en de kwaliteit daarvan zijn belangrijk, eveneens hoeveel vet en koolhydraten in het natvoer zitten.

 

Misschien vraag je jezelf ondertussen af: Wat is het beste natvoer voor mijn kat? Welk natvoer is goedkoop én goed?

 

Om al die merken, varianten en smaken te analyseren, ben je dagen (of zoals ik meer wéken) bezig met analyseren en vergelijken. Daarom dus deze blog: dat maakt het een stuk makkelijker voor jou, want ik heb de beste natvoer verzameld. Ik kijk naar:

 • De eiwitten: Hoeveel eiwit zit er in en is dit op basis van vlees?
 • Vleespercentage: Hoeveel vlees zit erin? Worden er ook organen gebruikt?
 • Hoeveel vet zit erin?
 • Hoeveel koolhydraten zitten erin?
 • Welke ingrediënten worden nog meer gebruikt?
 • Hoeveel kost het per dag voor een kat van 4 kilo (gemiddelde huis-tuin-en-keuken kat)?

 

Overzicht: Het beste natvoer voor katten

Onderstaande natvoer zijn degenen die ik (tot nu toe) het beste vindt. Deze hebben een hoog vleespercentage (50%+). Ze bevatten kwalitatieve eiwitten die in de meeste gevallen gespecificeerd zijn naar soort vlees (spiervlees en soort orgaan) en hoeveelheden (percentages). Door het vers toegevoegde vlees zijn deze natvoeren ook hoog genoeg in eiwitten.

 

Alle varianten zijn graanvrij en laag in koolhydraten (<10%DM). Sommigen zijn zelfs zo laag in koolhydraten (<5%DM) dat ze ook zeer geschikt zijn voor suikerkatten.

 

Er zijn ook een aantal varianten wat hoog in vet (>30%DM). Heeft je kat overgewicht, dan kun je deze beter laten liggen, want vetten zijn calorie rijker dan eiwitten (en koolhydraten). Neem dan liever eentje die meer richting de 20%DM vet gaat.

 

Hieronder de natvoeren gerangschikt op prijs:

MerkE-V-KHVlees%€/dag
Animonda
Carny Adult
55% - 31% - 6%65%€0,75
Mac's Cat
(blik)
54% - 32% - 3%*70%€0,95
Cat Lovers Gold54% - 31% - 6%
72%€1,04
GranataPet
Delicatessen
52% - 31% - 6%*72%€1,06
Feringa
Vlees Menu

(kip)
56% - 29% - 6%
96%€1,25
Catz FineFood54% - 30% - 7%*
69%€1,42
GranataPet
Symphonie
56% - 27% - 6%*55%€1,44
Feringa
Duo Menu
51% - 32% - 5%*

70%€1,51
Wild Freedom56% - 31% - 4%*
98%€1,98
Power of Nature
(Natural Cat)
44% - 37% - 11%
95%€2,31
Feringa
Pouches
51% - 32% - 5%*
70%€2,45
Terra Faelis55% - 33% - 7%*
90%€2,50
Bandit55% - 29% - 5%*70%^€2,60
Leonardo
Finest Selection

(Pouches)
55%- 27% - 7%*
70%€2,71
Renske Bio53% - 31% - 6%
91%^€3,23
Meadowfield54% - 30% - 5%*70%€4,80

E-V-KH: Eiwit, Vet, Koolhydraten op droge basis (gemiddeld).
* Merken met smaken met minder dan 5%DM KH welke daardoor geschikt zijn voor suikerkatten.
^ Biologisch vlees
€/dag: Kosten per dag als dit natvoer het enige is wat je voert aan een HTK kat van 4 kilo

 

Alle bovenstaande natvoeren zijn compleet en kun je elke dag voeren. Dat gezegd hebbende, afwisseling van merken en smaken is goed voor je kat om de kans op tekorten en overschotten te minimaliseren. Ook verklein je daardoor de kans op een allergie en leer je je kat een divers palet van voeding. Mocht het nodig zijn in geval van ziekte, dan is het makkelijker je kat over te zetten naar speciaal voer.

 

Het beste natvoer onder de €1 per dag

Animonda Carny Adult

Animonda Carny Adult KattenvoerAnimonda Carny Adult bevat 65% vlees. Dit bestaat uit vlees en organen zoals long, hart, nier, uier, maag, lever en nek. Het hoofdbestandsdeel is steeds rund, aangevuld met een andere diersoorten. Andere puntjes van kritiek zijn het gebruik van nek, wat schildklierhormoon kan bevatten. Ook had ik hier liever een natuurlijke bron van calcium gezien dan calciumcarbonaat.

 

Ook Animonda Carny bestaat uit minder dan 5% koolhydraten. Slechts twee varianten bevatten plantsoorten. Dit maakt het zeer geschikt voor suikerkatten.

 

Daarnaast is Animonda Carny goedkoop: Voor slechts €0,75 per dag ben je al klaar!

 

Animonda heeft nog andere varianten. Deze zijn echter vaak richting de €2+ (zoals de kuipjes en exotic), bevatten het vage ‘vlees en dierlijke bijproducten’ of zijn te hoog in koolhydraten. Animonda Ocean is op basis van vis en is aanvullend voer (en raad ik alleen aan voor heel af en toe).

 

Mac’s Cat (blik)

Mac's Cat blik

Mac’s Cat was voor mij een onbekend merk, maar ik ben positief verrast. Met 70% op basis van zowel spiervlees als orgaanvlees dat ook nog eens beide gespecificeerd worden vind ik dit al een grote plus. In sommige smaken zit runderpens, iets wat niet elke kat even lekker vind.

 

Ook gebruiken ze voor verschillende smaken ook daadwerkelijk dat eiwit voor de volledige 70% – dus niet voor 4% zoals heel veel andere merken doen. op droge basis komt het eiwitgehalte uit op meer dan 50%.

 

Ook de koolhydraten zijn uitstekend laag. Minder dan 3% op droge basis. Dit maakt het uitermate geschikt voor katten met diabetes. Het is wel iets vetter dan de meeste andere voeren, wat nadelig kan zijn voor katten met overgewicht.

 

Ook nog eens prettig voor je portemonnee: voor een kat van 4 kilo kost het minder dan een euro per dag!

 


Eventueel: Bozita natvoer

Bozita Nat (blik)Bozita is op basis van dierlijke eiwitten. Met name kip, rund en varken wordt hierin toegevoegd en daarnaast heeft het 4 tot 7% van de smaak, zoals lam, eend of eland. Het pluspunt is dat het op basis van dierlijke eiwitten is, het minpunt is dat ze net zo goed geen smaak hadden kunnen noemen.

Wel bevat het minder dan 10% koolhydraten en er zitten geen planten in verwerkt. Ook is het niet duur: minder dan een euro per dag.

Dit samen genomen kan ik dit niet rekenen tot het beste natvoer, maar het valt in de categorie ‘kan ermee door’ voor deze prijs.

 

Eventueel: Herrmanns Bio Menu

Herrmanns MenuHerrmanns Bio is op basis van biologisch vlees. Er zit maar liefst 96% vlees van rund, kip of gans in. Ze gebruiken wel nek, wat een probleem kan zijn in verband met schildklierhormonen.

 

Als koolhydraten gebruiken ze kamut, quinoa (beiden semi granen) en courgette/tomaten. Hierdoor komt helaas het koolhydraten gehalte uit tussen de 14 en 17%DM.

 

Over het biologische vlees, het vleesgehalte en de prijs (minder dan €1 per dag!) ben ik nog steeds enthousiast.


 

Zeer goed natvoer onder de €2 per dag

Cat Lovers Gold

Cat Lovers Gold natvoer

Cat Lovers Gold is onderdeel van Dogs Lovers Gold. De filosofie streeft na om geen vullers te gebruiken, maar waardevolle ingrediënten.

 

In dit blikje zit 72% vlees van kip, lam en zalm. De koolhydraten zijn laag gehouden met 5,5% door cranberries en bruine rijst. Deze zijn niet in overdreven mate toegevoegd en lijken puur voor de voedingsstoffen te zijn gebruikt.

 

Voor een kilo betaal je €4,50, waardoor je voor een kat van 4 kilo op slechts €1,04 per dag uitkomt.

 

GranataPet Delicatessen

GranataPet Delicatessen Eend en Gevolgelte (natvoer)GranataPet natvoer bevat 72% vlees. Dit bestaat uit spiervlees gecombineerd met een variatie aan organen, zoals hart, lever of longen. Hierdoor zitten er veel dierlijke eiwitten in.

 

Nog een voordeel: er zitten weinig koolhydraten in. Ongeveer de helft bevat zelfs minder dan 5% koolhydraten (droge basis), waardoor het ook geschikt is voor een suikerkat.

 

Het enige puntje van kritiek voor mij is het gebruik van vis, zoals tonijn en zalm. Deze varianten zou ik vermijden, maar dan nog houd je 6 smaken over.

 

Ook kun je voor Symphonie gaan. Deze is vergelijkbaar met Delicatessen, maar ietsjes duurder per dag (nog steeds onder de €1,50 per dag!).

 

Feringa Vlees Menu

Feringa Vlees MenuFeringa is met een 96% vleesgehalte een natvoer met veel vlees. Jammer genoeg heeft Zooplus niet veel smaken: eentje met kip en eentje met konijn.

 

Degene met konijn zit vrij hoog in de koolhydraten, maar die met kip zit onder de 6%. Ze hebben interessante toevoegingen (in kleine hoeveelheden) zoals pompoen, kattenmunt en pastinaak.

 

Feringa Vlees Menu kost per dag €1,25 bij een blik van 400 gram. Een andere goede optie is Feringa Pouches. Met 70% vlees en slechts 2,5% koolhydraten is dit een uitstekende optie voor elke kat. Deze is wel duurder: €2,45 per dag.

 

Het Menu Duo is ook een goede optie. Dit kost net iets meer dan €1,50 en heeft veel vlees en weinig koolhydraten.

 

Zowel Vlees Menu, de pouches als de Menu Duo zijn overigens ook geschikt voor katten met blaasgruis. De genoemde fosfor gehalten zijn daarvoor laag genoeg (<1%).

 

Catz Finefood

Catz Finefood BlikDe ‘reguliere’ blikken van Catz Finefood bevat een variatie van eiwitbronnen. Deze zijn gebaseerd op een combinatie van vlees en organen (hart en lever). Soms wordt er ook nek gebruikt. Er zit minimaal 69% vlees in.

 

De koolhydraten zijn opgebouwd uit dingen als cranberries, rode bessen, paardenbloem en andere niet veel voorkomende ingrediënten. Behalve voor de lam en konijn variant komt deze niet boven de 10% op droge basis uit.

 

Catz Finefood heeft van ditzelfde blik ook een aantal smaken in pouch variant. Deze zijn meer dan €2 per dag. Ook heeft Catz Finefood een ‘puur variant’ met blikken en pouches die net onder de €2 per dag blijven. Deze hebben 70% vlees en weinig koolhydraten.

 

Wild Freedom

Wild Freedom Golden Valley Kip en Konijn NatvoerMet 98% vleesgehalte was mijn interesse in Wild Freedom gelijk gewekt. De ingrediënten maakt dit waar: een gedeelte kip, aangevuld met Lam, Wild, Konijn of Zalm. Het uiteindelijke percentage eiwitten op droge basis komt uit boven de 55%.

 

Het mooie is: er zijn geen plantaardige toevoegingen, waardoor het koolhydratengehalte beneden de 6%DM blijft. Perfect geschikt voor carnivoren en specifiek suikerkatten.

 

Voor een actieve buitenkat betaal je net geen €2 per dag. Heb je een luiere binnenkat, dan wordt de prijs rond de €1,12.

 

Beste natvoer onder de €3 per dag

Power of Nature: Natural Cat

Power of Nature - Natural Cat - Konijn (natvoer)Maar liefst 95% van Power of Nature Natural Cat is vlees. Ze hebben deze in de smaken rund, kip, lam en konijn. Ze gebruiken hierbij een enkele eiwitbron, waardoor het bij katten met een specifieke eiwitallergie ook geschikt is. Klein puntje van kritiek is het niet vermelden van hoeveelheden van spiervlees en soorten organen.

 

Verder bevat het wat groente moes van broccoli en wortelen. Hierdoor komt het koolhydratengehalte op 10,5%DM uit, maar door het kwalitatieve aandeel eiwitten heb ik besloten dit merk hier toch op te nemen.

 

Tevens heeft Power of Nature Natural Cat twee droogvoeren die voldoen aan de analyse eisen: Fees Favorite en Meadowland Mix. Deze hebben 80%+ vleesaandeel en op droge basis 58%+ eiwit. En nu het opmerkelijke: omdat ze amper planten toevoegen, bestaat deze brok uit minder dan 5%DM koolhydraten! Deze brok kun je daarom gebruiken in voerpuzzels, suikerkatten, als snack of voor moeilijke eters van natvoer.

Verkrijgbaarheid: Via de Nederlandse doggy-webshop of de Duitse Cats-Country (let op de verzendkosten!).

 

Terra Faelis

Terra Faelis natvoer RundSoms wordt je positief verrast in de zoektocht naar goed natvoer. Zo ook met Terra Faelis. Zij gebruiken vlees geschikt voor menselijke consumptie en maar liefst 90% van het blikje is vlees! Zo zien we het graag voor onze carnivoren. Ook is dit tot nu toe het enige merk dat ik heb gevonden dat uitsluitend natvoer voor volwassen katten heeft (daar brokjes gewoonweg te weinig vocht bevatten voor een kat, vind ik dit te kennen geven dat ze echt begrepen hebben wat katten nodig hebben).

 

Er zitten wel wat planten in, maar deze lijken vooral voor de voedingswaarde bedoeld te zijn in plaats van voor de vulwaarden. Ook zijn de koolhydraten laag, zeker in de kip (3,8%DM) en kalkoen (0,6%DM). Dit maakt het uitermate geschikt voor suikerkatten. De rund en de konijn zijn iets hoger (12,1% en 11,5%DM), maar nog steeds goed voor gezonde katten.

 

De prijs is het struikelpunt, voor een kat van 4 kilo betaal je ongeveer €2,50 per dag. Wie wat goeds wil, moet ervoor betalen.

 

Bandit

Bandit Natvoer

Bandit is ontwikkelt door dierenarts Tannetje Koning en voedingsexpert Huub van de Lang. Zij geloven beiden in een rauw dieet voor carnivoren, maar weten ook dat dit niet altijd haalbaar is.

 

Bandit blikvoeding voor katten is biologisch en bevat een geen conserveringsstoffen of kleur/smaakstoffen.

 

Doordat 70%+ van het blikje spiervlees en organen is, komen hier de voedingsstoffen uit die je kat nodig heeft. Daardoor zitten er weinig toevoegingen in om het compleet te maken. Bij navraag zijn de gebruikte organen kippenhart en -lever. De eerste is een goede bron voor taurine en beiden leveren ze ook fosfor.

 

De verhoudingen zijn uitstekend geschikt om ook te gebruiken als je kat suikerziekte heeft – er zit 5% koolhydraten op droge basis in.

 

Op de site van Bandit kun je de fysieke verkooppunten vinden (zie hier) of je kunt het online bestellen op via-natura.nl.

 

Leonardo’s Finest Selection Pouches

Leonardo Finest Selection PouchEr wordt 70% vlees gebruikt in Leonardo’s Pouches. De eiwitten bestaan uit spiervlees en diverse organen, waaronder hart en lever. Int totaal komt de eiwitanalyse uit op meer dan 52%DM.

 

Er zitten geen granen of andere plantaardige toevoegingen in. De koolhydraten zijn dan ook laag genoeg: onder de 10% en sommigen zelfs onder de 5%. Dit is uitstekend, en de lage varianten zijn zelfs geschikt voor suikerkatten.

 

De prijs is het grootste struikelpunt: voor een kat van 4 kilo betaal je maar liefst €2,71 per dag.

 

Duurder natvoer, maar ook goed natvoer

Renske Bio

Renske Biologisch KipAls je op zoek bent naar een biologische natvoer voor katten, dan is Renske Bio één van de betere keuzes. Helaas zijn er maar twee smaken, kip/kalkoen en rund. Er wordt maar liefst 91% vers vlees en orgaan gebruikt. In de kipvariant zit ook nek. Totaal komt het eiwitgehalte op 53%DM uit.

 

Omdat er geen planten zijn toegevoegd, blijven de koolhydraten mooi laag: 6%DM. Hierdoor zou het zelfs voor suikerkatten nog een geschikte optie zijn.

 

Helaas zit hier ook een prijskaartje aan. Wil je dit elke dag geven, dan ben je maar liefst €3,23 kwijt per kat.

 

Meadowfield

Meadowfield natvoer kip en kalkoenEens in de zoveel tijd kom ik nieuwe natvoeren tegen die positief uitvallen. Zo ook Meadowfield natvoer bestaand uit 70% gespecificeerde vlees en organen. 50% daarvan is van kip (vlees, hart, lever en maag). Bij de kip smaak is overigens alles van kip, bij de andere smaken is de laatste 20% kalkoen (hart, vlees, lever en nek) of zalm.

 

Door het gebrek aan plantaardige toevoegingen, blijft het koolhydratengehalte mooi laag met 5%DM gemiddeld – de puur kip heeft zelfs maar 3,5%DM koolhydraat.

 

Het enige waar je niet van moet schrikken is de prijs: maar liefst €4,80 per dag! Dat is dan wel weer aan de prijzige kant, zeker ten opzichte van alle voorgenoemde zeer goede natvoeren.

 

Genoeg goede & goedkope natvoer voor katten om te kiezen

Hopelijk heb je hiertussen iets kunnen vinden wat bij jouw budget past en iets dat je kat lust. Dat laatste is vaak experimenteren en proberen. Veel katten gaan niet zomaar over. Meng daarom altijd het oude met het nieuwe voer om het langzaam te introduceren. Dat voorkomt vaak een hoop problemen, waaronder het weigeren van het eten, overgeven of diarree/verstopping.

 

Wil je meer natvoer vergelijken? Kijk dan hier.

Pootje PurrfectCat

Alle genoemde prijzen zijn per dag gebaseerd op een kat van 4 kilo op basis van een natvoer dieet. Uiteraard zijn deze prijzen onderhevig aan de prijs die de verkoper rekent en kunnen dus veranderen. Als je wilt weten hoeveel je moet voeren, kijk dan hier voor een richtlijn.

Op basis van nieuwe inzichten worden hier soms natvoeding voor katten toegevoegd of verwijderd.

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt PurrfectCat ook volgen op Facebook!

41 reacties:

 1. N.a.v. Power of Nature: bestellen via de doggy-webshop of de Duitse Cats-country website. Misschien interessant voor lezers.
  Ik heb nu een bestelling lopen via Cats-country, want in mijn vergelijking bleek dat per blikje natvoer Cats-country ca. 20 eurocent goedkoper was dan de doggy-webshop. Op een zak droogvoer van 2 kg was dat verschil maar liefst zo’n 4 euro. Maar ook de doggy-webshop hanteert relatief hoge leveringskosten (6,95), alhoewel een paar euro lager dan Cats-country (9 euro op dit moment).
  Beiden eigenlijk alleen interessant als je grote hoeveelheden bestelt (in mijn geval: 3 katten hebben, werkt wat dat betreft mee).
  Heb de bestelling nog niet ontvangen, dus kan daar geen verdere ervaring over meegeven.

 2. Beste Marilyn,
  Via Zooplus Macs, feringa en granatapet symphonie besteld. Helaas geen van allen een succes tot nu toe. Hij snuffelt eraan, neemt 2 hapjes en dat was het dan weer. Zet ik het nog een keer voor dan hoeft hij het helemaal niet meer. Wat ik persoonlijk zo jammer vindt aan deze soorten voer is dat ze helemaal kapotgekookt zijn en allemaal hetzelfde ruiken ! Er zit totaal geen bite meer in. gewoon smurrie. Dan kan het wel goed zijn, maar zo ziet het er niet uit en zo ruikt het ook niet. Ben bang dat ik alles weg kan gooien…. of heb jij nog tips zodat hij het begint te eten. Normaal was hij qua natvoer nooit kieskeurig.

  • Hoi Claudia,

   Als hij wel andere soorten natvoer wil eten, kun je dit het beste eerst eens mengen. 90% oud voer met 10% van het nieuwe. Als ie dit goed eet, kun je iets meer nieuw voer en iets minder oud voer doen. Voor nog meer tips, kun je ook eens kijken in mijn artikel ‘hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet‘.

   Je kunt trouwens ook eens kijken naar (af en toe) rauw vlees. Misschien dat dit jouw kat beter bevalt.

   Groetjes,
   Marilyn

 3. Sylvia van Troost

  Hoi Marilyn,
  In het overzicht voor de beste natvoer schreef je; “er zijn ook een aantal varianten wat hoog in vet (>30%DM). Heeft je kat overgewicht, dan kun je deze beter laten liggen, want vetten zijn calorie rijker dan eiwitten (en koolhydraten). Neem dan liever eentje die meer richting de 20%DM vet gaat.”
  Ik heb in de lijst (van de beste natvoeren) zitten zoeken naar eentje die meer richting de 20%DM vet gaat (ivm overgewicht kat) maar heb wat moeite om de getallen te interpreteren. Kun je mij op weg helpen welke natvoeren uit het overzicht daar het meest bij in de buurt komen?

  • In deze lijst staan geen natvoeren die bij de 20% vet in de buurt komen (deze opmerking is meer bedoeld in het algemeen, voor het uitzoeken van een natvoer bij overgewicht). In de lijst staan wel een aantal die onder de 30% vet zitten – Feringa Vleesmenu, Granatapet Symphonie, Bandit, Leonardo. Deze zijn ook allemaal hoog in eiwitten, wat er mede voor kan zorgen dat je kat zijn spiermassa wel blijft behouden.

 4. Kittens van 3 maanden oud, moet die “speciaal” kitten natvoer krijgen of mag je ook gewoon adult geven.

  Op dit moment krijgen ze Animondo en Almo Nature speciaal voor kittens. Magnum eet alles, maar Muppet eet eigenlijk alleen Almo Nature. Ik wil nu wild freedom gaan proberen maar die hebben geen kitten variant.

  Zijn overigens 2 ragdolls.

  • Veel kitten en adult varianten zijn min of meer hetzelfde in ingrediënten en analyse. Kittens hebben wel meer eiwit nodig, maar Wild Freedom natvoer is redelijk hoog in eiwitten. Ook hebben kittens meerdere kleine porties nodig, omdat hun maagje nog maar klein is, maar ze wel veel voeding nodig hebben. Ragdolls zijn groter dan de gewone HTK, dus als je kijkt naar de hoeveelheden die ik noem voor kittens, moet je er mogelijk nog wat extra bijgeven.

 5. beste Marilyn,
  sinds 3 weken hebben we een kitten in huis, aan prachtig ragdoll kater van nu al 12 weken oud.
  sindsdien ben ik op zoek naar het beste en helaas betaalbaar merk voer voor ons kitten.
  de info op uw website vind ik erg belangrijk maar ik zie voornamelijk adult versies die zijn helaas nog niet geschikt voor ons kitten.
  na weken zoeken heb ik brokken van applaws voor kitten chicken versie en blikvoer van animonda carny kitten rund en kip varianten aangeschaft, maar nog steeds heb ik de twijfel of het kwalitatief goed voer is en of er misschien iets beters in hetzelfde prijsklasse is dat ik nog niet tegen ben gekomen.
  is de voer dat ons kitten krijgt goed of kan ik beter overgaan naar iets anders in hetzelfde prijsklasse.
  ik hoop dat u me wilt helpen
  alvast bedankt
  met vriendelijke groet,
  Mari

  • Applaws brok en Animonda natvoer zijn van redelijke kwaliteit (goed voor die prijsklasse).

   Je kunt ook meer adult natvoer gaan geven – die in dit lijstje zijn hoog in eiwitten. Ik raad altijd aan om minstens 50% natvoer te geven, vanwege het vocht.

   Voor brokken kun je eens kijken naar mijn brokkenlijst (die zijn voor adults, maar ook te gebruiken voor kittens). Power of Nature Natural Cat zit in dezelfde prijsklasse als Applaws brokken (rond de €7,50 per kilo) maar geef je wat minder van, dus per dag goedkoper. Thrive kip en Purizon zijn ietsjes duurder (€10p/kg), Porta 21 Feline Sensible is goedkoper (€5p/kg). Hopelijk kun je daar verder mee.

  • Ik wilde ook de Applaws brokken en Animonda Carny natvoer proberen maar heb toch iets anders besteld omdat er in Applaws kippenjus zit. Daar zouden vrije glutomaten in zitten?
   Ik probeer nu Cat Lovers Gold grain free en het natvoer .
   De kittens stonden op Whiskas toen wij ze kregen.
   Het liefst wil ik droogvoer en natvoer geven met hele ingrediënten. Morgen komt het nieuwe voer dus het is even afwachten hoe het gaat. Ben blij met de uitleg over calciumcarbonaat, dacht al dat dat niet zo goed is. Hoorde ook dat de binnenkant van pouches giftige stoffen voor dieren kunnen bevatten. Daarom koop ik ze nooit.

   • Het is mogelijk dat er in kippenjus MSG (vrije glutamaat) zit, maar dat hoeft niet. Om het zeker(der) te weten, zul je daarover de fabrikant moeten contacteren.

 6. Welke natvoer is het beste van alles hier boven beschreven als geld geen rol speelt?

  • Dan zou ik denk ik kiezen voor Wild Freedom, Terra Faelis, Bandit (biologische variant) en Renske Bio.

   • Hoi Marilyn,

    Eergisteren werd bij mijn kattekind suikerziekte ontdekt 🙁
    Ik ben al 2 dagen alle sites en info aan het afschuimen om de juiste voeding te vinden. Sara is zo gesteld op korrels dat ik geen echte oplossing vind…
    blijkbaar is natvoeding beter. Tja en dan… welk merk?
    Geld is niet belangrijk… de gezondheid van Sara heeft prioriteit!
    enige tips?

    vele miauwkes,

    Inge en Sara.

   • Hoi Inge en Sara,

    Suikerziekte is gelukkig redelijk goed te managen met insuline, en in veel gevallen zelfs om te keren met de juiste voeding.

    De ‘juiste voeding’ is in dit geval zo laag mogelijk in koolhydraten. In de tabel hierboven heb ik al een aantal opties aangegeven die laag genoeg in KH zijn hiervoor die je kunt overwegen.

    Over het algemeen zul je de brok moeten laten staan – brokken hebben altijd een vorm van zetmeel nodig en zijn zodoende vaak te hoog in koolhydraten. Dat gezegd hebbende, soms kun je niet anders (bijvoorbeeld door een brok-verslaafde kat) of in de transitieperiode. Power of Nature Natural Cat (‘Fees Favorite’ en ‘Meadowland Mix’) en Wildcat ‘Ethosha’ zijn 3 varianten brokken die wel heel laag zitten.

    Let op dat wanneer je voeding gaat geven dat laag is in KH, de insuline hoeveelheden mogelijk moeten worden aangepast. Daarom is het handig de glucose te meten voordat je insuline spuit, zodat je weet hoeveel je moet spuiten.

    Groetjes,
    Marilyn

 7. Helaas heb ik een hele lastige eetster bijna al deze merken eet ze 1 of 2 keer en daarna weigerd ze het. Het enige natvoer wat ze redelijk eet is gourmet. ..is niet echt goed maar ja ze moet natvoer eten (ook ivm medicijnen die ze moet hebben )over de dag verdeeld staan er wel goede harde brokken

  • Hoi Nanda,

   Gourmet is al een begin. Het bevat al meer eiwit en minder KH dan menig brok. Dit betekent ook dat ze vaak moeten wennen aan een natvoer dat nog hoger is in eiwit en lager in KH. Mengen helpt daarin al: afhankelijk van hoe kieskeurig je kat is, eerst een theelepeltje tot een eetlepel nieuw voer met de rest Goutmet en wanneer ze dat goed eet, steeds iets meer nieuw voer. Wanneer ze de voeding de eerste keer wel goed eet, kun je ook verschillende merken afwisselen per dag. Alhoewel niet overal mogelijk, kun je bij Zooplus wel losse blikjes kopen.

   Groetjes,
   Marilyn

 8. Hallo Marilyn,

  Hops lust geen natvoer, wat ik haar ook voorzet. Omdat ze nierpatiënt is zou dat wel beter voor haar zijn. Ook verse vis of kip gaat er niet in. Ze is 15 jaar en heeft naast nierproblemen ook pancreatitis of triaditis – verschil is niet te zien op de echo – en spondylose. Heb je misschien een tip voor mij?

  Groeten,

  Carina

  • Dat zijn een hoop problemen helaas. Alhoewel natvoer beter zou zijn, ben ik bang dat het kan leiden tot een neerwaartse spiraal in eetlust als je het haar opdringt, zeker door de combinatie van nieren, pancreatitis én haar leeftijd. Daarnaast vragen zowel de nierproblemen als pancreatitis/triaditis hun individuele aanpak. Eventueel zou je haar brokjes in water kunnen weken om de vocht opname te vergroten, zolang ze dit eet uiteraard.
   Verder zou je eens kunnen kijken bij mijn tips over katten natvoer te laten eten. Als ze een favoriete snack heeft, kun je die eens erover sprinkelen om haar extra te verleiden.

 9. Hallo!

  Allereerste bedankt voor de schat aan informatie! Ik heb sinds een paar dagen een zwart katertje van 13 weken en ik kan de keren dat ik naar deze website gesurfd ben in de afgelopen maanden niet meer tellen!

  Ik vroeg me bij dit artikel af of het voer ook geschikt zou zijn voor Lucifer. Er bestaat natvoer voor kittens, maar wat ik ervan kan zien is het meeste daarvan rommel. (Bevatten vaak ‘vlees en dierlijke bijproducten’). Hij krijgt nu het huismerk van de AH en bij zijn vorige thuis kreeg hij ‘wat de pot schafte’ uit donaties, maar ik vind zijn vacht heel dof.

  Hij is dus ongeveer 13 weken oud (gedumpt katje, dus geboortedatum is niet volledig zeker) en ik vroeg me af of ik hem bijvoorbeeld Mac’s Cat kan voeren. En zo nee, wat zou je aanraden voor een jong kitten?

  Groetjes en alvast bedankt,
  Jenny

  • Hoi Jenny,

   Je kunt Lucifer prima de Mac’s Cat geven. In het wild eten kittens ook niet anders dan mama poes. Echter hebben kittens wel meer energie nodig dan volwassen katten, omdat ze nog groeien (en veel spelen). Omdat ze ook een kleine maag hebben, is het belangrijk dat ze voldoende voeding tot zich kunnen nemen over de dag. Dit zijn vaak kleine porties. Dat betekent zeker met natvoer (dat minder calorie dicht is dan brok) dat je het geregeld moet aanbieden. Het alternatief is om het wat langer te laten staan, wat best kan zolang je geen vliegen hebt.

   Hopelijk heb je hier wat aan.
   Marilyn

   • Dag Marilyn,

    Bedankt voor je snelle en grondige antwoord!

    Ik heb net een paar blikken besteld, hopelijk vindt hij het lekker. Lucifer is niet kieskeurig voor zover ik al gemerkt heb, gelukkig.
    Ik laat zijn eten inderdaad langere tijd staan, omdat ik merk dat hij niet alles in één keer opeet, maar op latere tijdstippen nog eens terugkeert om nog een beetje te eten.

    Groetjes,
    Jenny

 10. Hallo Marilyn,
  mijn kat heeft sinds een jaar alvleesklierontsteking. de DA kon niets meer voor hem doen. ik ben toen naar een DA acupunctuur gegaan en het ging steeds beter. het spugen bleef hij wel doen. nu gaat hij steeds slechter eten en t spugen blijft. nu is t niet meer belangrijk wat hij eet maar dat hij eet. heb jij hierin advies. hij krijgt gekookte kip met de bouillion. deze drinkt hij wel en soms een piepbeetje kip. kattenvlees v almo nature eet hij inmiddels niet meer. brokjes bekijkt hij ook niet meer. dus hij eet zo goed als niet. heeft hij opeens een bui om te eten dan komt t er weer uit. hij heeft beslist wel eetlust want bij t avondeten wil hij graag mee eten maar das dan zo slecht dat ik weet dat hij gaat spugen en weer ziek hiervan wordt. welk natvoer adviiseer je mij zodat mijn kat toch weer wil gaan eten.

  • Het spijt me om dit te zeggen, maar helaas heb ik geen opties voor je. Ik weet ook nog niet zoveel van pancreatitis, alleen dat vet de reactie extra triggert. Op het moment dat ze niets wil eten, en dat wat ze eet er weer uitgooit wordt het erg moeilijk. Lijkt ze verder nog wel oké? Anders wordt het helaas misschien tijd om haar te laten gaan…

   • Hoi! Mijn poes had ook pancreatitis en naast de medicatie die ze daarvoor kreeg, goede ik haar al langere tijd Royal Canin Gastro Intestinal. Die heb je in gewone variant en moderate calorie. Zowel als droge brok en als zakje natvoer. Is niet goedkoop, maar wel werkzaam.

    Sterkte met je kat!

    Groetjes Joyce

   • Ik ben geen fan van RC, maar met pancreatitis heb je soms echt geen keuze. Als dit is wat ze dan eten, so be it. Het is te proberen als je kat met deze problemen rondloopt.

 11. Hoi Marilyn.. Wat ik ook probeer wil mijn kat niet eten wat ik haar het liefste geef. Het is een 8 maanden oud scottish fold. Met droogvoer heb ik absoluut geen problemen dat eet ze gelukkig wel. Ik heb haar toen ze wat kleiner was Kitten natvoer van de Jumbo gegeven dat at ze zonder moeite. Vervolgens heb ik MAC geprobeerd, Animonda, Feringa allemaal tevergeefs. Nu geef ik haar Sheba natvoer maar dat wil ik niet meer doen omdat daar suiker in zit. Heb je advies voor mij. Het lijkt erop dat ze natvoer wat in brokjes geleverd wordt gewoon niet lust.

  • Hoi Suley,

   Sheba, Gourmet, supermarkt merken – als ze dit natvoer wel goed eet, is dat al een begin. Zelfs als er suiker inzit, zijn ze over het algemeen nog steeds lager in koolhydraten dan menig brok.

   Dat gezegd hebbende, is het doel naar een nog beter natvoer. Wat je kunt doen is mengen: 90% Sheba en 10% nieuw voer. Als ze dat goed eet, 80% Sheba en 20% nieuw voer. Net zolang tot ze 100% van het nieuwe voer eet.

   Als je brokken de hele dag hebt staan, moet dat veranderen. Ze hebben dan nooit trek en er is geen reden iets nieuwe te proberen. Voor meer tips kun je ook dit artikel lezen.

   Groetjes,
   Marilyn

 12. Bedankt voor jullie website: mijn ogen zijn open gegaan. Wat een schat aan info geven jullie!
  Ik heb 3 katten van elk 12 jaar en ze beginnen nu min of meer wat te mankeren (1 met blaasgruis, 1 waarvan beginnende suikerziekte vermoed werd -gelukkig niet aan de hand nu- en 1, waarvan het vermoeden is dat iets rond de nieren niet klopt).
  Ik heb een studie van jullie website gemaakt -wat heet!- en ik ben een paar weken geleden gestart met het geven van ander (lees: veel beter) kattenvoer.
  Met als gevolg dat de vacht van mijn katten mooier is (was al mooi) en het lijkt alsof ze (nog) veel meer tevreden zijn. Mijn kater bijv. zeurt niet meer uren voordat hij natvoer krijgt (ik geef het nu 3x per dag en totaal geen harde brokken meer). En 1 van mijn poesjes, die altijd heel nuffig met eten was, eet nu alles graag.
  Toen ze nog piep waren heb ik geprobeerd ze zelf vers vlees te voeren, maar dat lukte bij die ene meid helemaal niet. Misschien heb ik dat toen niet goed aangepakt; leven is leren.

  Ik koop mijn katteneten bij Zooplus (op zich een heel goed adres) en ben bezig voor mezelf een aantal merken met varianten in een spreadsheet te zetten. Ik wil zo een beetje snel een keuze kunnen maken wat ik de katten op welk moment geef.
  Wat me echter o.a. bij Animonda Carny opviel was dat van de 10 variaties de analytische bestanddelen steeds precies hetzelfde waren. Dat lijkt mij onmogelijk. Op mijn reactie heb ik van Zooplus het antwoord gekregen dat het gewoon klopte.
  Zo heb ik wel wat meer mankementen op de website gezien: bij Catz finefood Puur bijv. ‘Gevogelte en zalm’ kwam ik voor het begin van de berekening van de DM aan koolhydraten uit op een percentage van 100,2%. Dat moet een fout zijn.
  Maar goed, Zooplus neemt mij op het ogenblik nog niet helemaal serieus. Ik denk dat ik als ik wat meer tijd heb, eerst de fabrikant van Animonda Carny ga benaderen.

  Maar nogmaals dank, van mij en mijn katten!

  • Beste Ria,

   wat ben je gaan voeren, als ik vragen mag? Ik wil voor mijn katten ook graag volledig over op natvoer, aangezien ze beide 14 jaar zijn en eentje meer is gaan drinken en plassen…

   • Welk natvoer je eerst probeert, is min of meer om het even. Gourmet of een van de goedkope merken kan soms een goede natvoer zijn om ze te laten wennen aan de textuur en smaak. Daarna kun je dan wisselen. Zie voor meer tips ook het artikel: Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

    Als ze meer zijn gaan drinken en plassen, kan dat een voorbode zijn voor ziekte, zoals diabetes. Ik raad je aan dit, zeker omdat ze al 14 jaar zijn, toch even te laten checken bij de DA.

 13. Hoi marilyn..ik heb zojuist de bestelling geplaatst via de link van zooplus op deze pagina..ik hoop dat ze granatapet en mac lusten😉 fijn weekend..ga me zeker nog meer verdiepen in t natvoer en de kleine kess goed im de gaten houden met haar gewicht..t is idd een htk poes en ook gesteriseerd maar nu nog een slank postuur..hopen dat t met haar gewicht op peil houden beter gaat dan met mees
  Fijn weekend!

 14. Ik heb t even uitgerekend. Mees weegt 6 kg en moet naar 5 kg dus mag ze 220 kcal p dg. Met applaws brokjes is dat 60 gr p dag. Maar ze eet ook 50 gr natvoer a 45 kcal dus nog maar 175 kcal van haar brokjes en dat is 45 gram. Dan zou ze dus af moeten vallen. Ze eet op t moment maar iets van 40 gram max aan brokjes maar ze valt niet af. Mss is t natvoer wat ze krijgt ( reaktie hierboven) toch te vet voor haar dan. Ik weet ook niet meer waarom ze niet afvalt maar ik hou vol..bewegen gaat redelijk elke dag..vaak gooi ik wat brokjes door de kamer 2 x p dag..dan wil ze nog wel gaan rennen..voor de rest is ze liever lui dan moe helaas

  • Hoi Linda,

   Zoals ik al zei, het aantal calorieën is belangrijker dan het vetgehalte. Wist je dat een dieet van een verwilderde kat bestaat uit maar liefst 52% eiwit, 46% vet en slechts 2% koolhydraat (op droge basis)? Dat is een stuk vetter dan de natvoer die je hier vindt, maar toch zijn deze wilde katten nooit te dik. Dat heeft met portiecontrole en beweging te maken, niet met de hoeveelheid vet in de voeding.

   Je berekening gaat de goede kant op, maar waar je rekening mee moet houden is dat niet alle voeren evenveel calorieën bevatten.
   Zo zijn Cosma en Miamor aanvullende voeren en zeer laag in vet. Daardoor is de hoeveelheid calorieën ook lager per 100 gram dan bij Animonda Carny.

   Ik heb even de volgende zaken uitgezocht:
   Animonda Carny: 99 kcal per 100 gram
   Miamor FIjne filets nature: 64,5 kcal per 100 gram
   Cosma Nature (kipvarianten): 74,25 kcal per 100 gram
   Applaws kip: 378kcal per 100 gram.

   Ik zou voor het afvallen overstappen naar een compleet natvoer, zodat je deze voor ongeveer 70% van de calorieën kunt geven. Daardoor vallen Miamor en Cosma af, want hierin zitten niet alle voedingsstoffen die ze nodig heeft.

   Stel dat je dit doet, bij 220kcal is 70% 154kcal uit natvoer.
   Van animonda carny is dat 156 gram natvoer.
   Aangevuld met wat brokjes van Applaws (kip), komt er nog voor 66kcal bij. Dat is 17 gram.

   Voor Mees zul je dit strak moeten afwegen, vooral de brokjes! De brokjes zijn namelijk zo calorie dicht, dat zelfs 5 gram extra een behoorlijke ‘caloriebom’ is (maar liefst 19 kcal, oftewel 8,6% van de 220kcal dagelijkse calorieën!).
   Dit voer je in maaltijden (liefst minimaal 3x per dag), zodat je zeker weet wat ze eet en hoeveel ze eet. Laat ze wat staan, dan haal je het weg. Eventueel kun je het later nog eens aanbieden, maar op = op.
   Waarom ik zeg, ga voor meer natvoer, is omdat dit meer het maagje vult. Daardoor is honger minder snel aanwezig dan alleen op brokjes. Bovendien reguleren katten op voeding met meer vocht beter hun calorie inname, zo blijkt uit onderzoek.

   Ook raad ik aan een babyweegschaal te kopen als je die nog niet hebt. Deze is stabiel en precies genoeg om te wegen. Met een brokje kun je hem erop lokken en belonen als hij goed blijft staan. Door dit bij te houden in een excel bestand, of gewoon met pen en papier, kun je direct zien of en hoeveel hij afvalt (of bijkomt).
   Soms is het nodig om de hoeveelheid voer naar beneden bij te stellen of juist iets omhoog als het afvallen te snel gaat. Dat kun je echter alleen vaststellen als je consequent zijn gewicht bij houdt.

   Het bewegen is erg goed, het brokjes gooien werkt perfect. Onthoud ook dat rennen niet de enige activiteit is. Gewoon wat lopen is ook goed. Zo kun je bijvoorbeeld met wat plankjes aan de muur en/of speeltunnels op de vloer een ‘parcour’ maken, waarover je Mees lokt met wat brokjes, of beter nog, een speeltje. Hij hoeft niet erover heen te sjeesen, lopen is prima. Dit vereist wel elke dag oefenen, maar is ook tegelijkertijd een manier om jullie relatie te versterken.
   Onthoud ook dat het overgewicht de gewrichten pijnlijk kan maken, waardoor het bewegen niet erg leuk meer is. Overdrijf het spelen dus ook niet, als hij op zijn zij gaat liggen, gaat wassen of wegloopt is het genoeg. Probeer elke dag te spelen, consistentie is belangrijk.

   Als je dan nog geen enkele beweging ziet in afvallen na een week of 1-2, is het handig toch de dierenarts even te raadplegen. Misschien is er sprake van ziekte, zoals een te traag werkende schildklier.

   Ik weet dat het lastig is, omdat Kess wel gewoon haar normale hoeveelheid voer moet eten. Maar het is het handigst als ook zij in maaltijden gevoerd wordt (die alleen voor haar zijn), zodat het voer weg is en Mees niet stiekem nog een hapje kan pikken als je even niet kijkt. Maar het belangrijkste is dat Mees dat overtollige gewicht verliest, zodat de kansen op allerlei ziekten weer verkleint in plaats van vergroot.

   Blijf volhouden zoals je zegt, het is een lange adem, maar het zeker waard!

   • hoi Marilyn

    djw voor je uitleg, ik heb mn lijst met bestelling even aangepast, zijn dit dan wel de goede merken natvoer?
    Thrive compleet, granatapet delicatessen, macs kattenvoer en animonda carny. Of heb je nog andere merken die goed voor ze zijn. ik heb ze van je vergelijkingslijst genomen omdat ze een hoog cijfer hadden

    Nog een vraag, kess eet dezelfde hoeveelheid brokjes als mees, ze is nu bijna 11 maanden en komt nog steeds aan, is dat omdat ze nog in de groei is en moet ik haar meer eten geven dan mees? Ze is vandaag gewogen (elke donderdag op een babyweegschaal) en ze weegt nu 3650..toch 120 gram aangekomen afgelopen week..

    tnxs….alweer 😉
    groetjes linda

   • Hoi Linda,

    Deze natvoer zijn compleet en wat mij betreft goede. Als ik meer goede natvoeren heb, update ik altijd dit specifieke artikel om het overzichtelijk bij elkaar te houden. Uiteraard heb ik nog lang niet alle merken bekeken, dus het kan zijn dat er anderen zijn die ik nog niet geanalyseerd heb die wel goed zijn.

    Kess is nog in de groei, dus daarom zal ze ook aankomen. Aangenomen dat het een huis-tuin-en-keuken kat is, is ze op ongeveer 1 jarige leeftijd min of meer uitgegroeid. Daarom zou ik voor haar de calorieën gaan berekenen. In het artikel “hoeveel mag een kitten eten per dag” ga ik hier meer op in.
    Houdt er rekening mee dat wanneer ze gecastreerd is, ze waarschijnlijk minder nodig is. Daarvoor kun je het beste op haar postuur letten. Begint ze uit te dijen op haar flanken (beste zichtbaar vanaf bovenaanzicht), dan ga je minder geven. Begint ze te vermageren, dan juist wat meer. Omdat hier meer factoren spelen, zoals groei en castratie, is dit ‘op het oog voeren’ belangrijk, omdat de richtlijn hierin zo kan verschillen per kat.

    Ik hoop dat je hiermee weer verder kan.
    Marilyn

   • Helemaal over op natvoer gaat niet lukken met mees..toch wil ik beide blijven voeren dus een goed natvoer samen met afgewogen brokjes..jij had berekend een verhouding van 70/30..natvoer/brokjes…ze krijgen hier smorgens 50 gr natvoer p kat (50 kcal) en daarbij dus maar voor 170 kcal aan brokjes (voor mees dan) wat neer komt volgens de berekening op ong 40 gr brokjes applaws kip met zalm. Mss ooit in de toekomst meer natvoer maar op sit moment lust mees niet meer en financieel is t ook beter haalbaar helaas..mss ooit gaat dat wel lukken

 15. Hoi..welk natvoer is t meest geschikt voor poes mrt overgewicht. Ik moet dus letten op t vetpercentage maar ze zitten allemaal rond de 30 pr in de lijst hierboven

  • Hoi Linda,

   Het belangrijkste voor het afvallen van je kat is het aantal calorieën die hij krijgt. Daarbij maakt het in wezen niet uit of die komen van eiwitten, vetten of koolhydraten. Dit wel is wat de marketing je doet geloven van light voer, waarin ze vetten (9kcal per gram) vervangen door koolhydraten (4 kcal per gram). Daardoor mag je kat meer eten van het voer, want het bevat wat minder calorieën, maar ook dan kan hij nog steeds aankomen als hij te veel eet!

   De belangrijkste factor bij afvallen is portiecontrole. Hij moet minder calorieën binnen krijgen dan hij gebruikt.

   Hoeveel hij nodig heeft hangt af van zijn huidige gewicht en zijn ideale gewicht. Als dit niet al te veel scheelt (maximaal 1 kilo) kun je voeren voor het ideale gewicht. Als het wel veel verschilt, kun je beter tussenstapjes nemen, om te voorkomen dat je kat te snel afvalt. Een indicatie hoeveel je kat nodig heeft in calorieën en hoe je dit omrekent naar grammen, kun je in mijn artikel ‘hoeveel voer heeft een volwassen kat nodig per dag‘ lezen.

   Als je graag meer natvoeren wil bekijken, kun je ook eens kijken in mijn tabel waarin ik natvoer vergelijk. Hierin kun je ook de (gemiddelde) vetpercentages weervinden. Bijvoorbeeld Thrive Complete is hierin heel laag. Dat wil overigens niet zeggen dat dit per se het beste natvoer is voor een kat met overgewicht, maar even om je een idee te geven van verschillende vetpercentages in diverse kattenvoer.

   Ik raad je ook aan het artikel te lezen met tips over afvallen. Daarin kun je lezen wat je nog meer kunt doen om het afvallen te bevorderen en dit op een verantwoorde manier te doen.

   • Tnxs voor je reaktie..ze krijgen beide een half blikje natvoer(animonda carny/ cosma/miamor) p dag en voor de rest ong 70 gram brokjes (applaws) voor beide in puzzels. Mees heeft 1.5 kg overgewicht maar kess is nu bijna 11 maanden en zit op een prima gewicht van 3.5 kg. Het moeilijkste is dat kess niet af mag gaan vallen maar mees juist wel. Daarom zijn voerpuzzels ideaal maar als t natvoer te vet is of te hoog in kh is dan schiet t nog niet op wat duidelijk hier t geval is..geen gram afgevallen sinds dec met de invoering van voerpuzzels. Ik ga t eens vergelijken..moet gewoon een natvoer hebben wat geschikt is voor poezen met overgewicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *